Een fabrikant die tegenwoordig een nieuwe telefoon uitbrengt, moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het product net even specialer is dan andere. Met het ongelooflijke aanbod aan telefoons tegenwoordig moet jouw product iets bijzonders hebben. Bij de G7050 van LG is dat bijzondere het naar beneden schuifbare toetsenbord. Zo hoeven de toetsen niet kleiner, en heb je toch een groot scherm. Maar belt het ook fijn?

De telefoon wordt geleverd met een behoorlijke uitgebreide handleiding (eveneens in het Nederlands, bijna honderd pagina's) die de gemiddelde beller niet eens nodig heeft - de menustructuur is redelijk snel onder de knie te krijgen. Wat verder opvalt aan de inhoud van de doos is dat er geen USB-kabel wordt meegeleverd. LG kan blijkbaar nog steeds geen afscheid nemen van de ouderwetse seriële poort.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Zoals ik al zei heeft de G7050 een aantal sneltoetsen. Zo kun je met één druk op de knop naar de camerafunctie, je telefoonboek, een berichtenmenu (o.m. sms, mms, e-mail), voicerecorder, agenda en beltoonvolume. Verder zitten er twee knopjes onder het scherm waarmee je kunt navigeren in het menu (OK en Terug).

Uitschuiven

Berichten schrijven gaat vrijwel als bij elke andere telefoon, behalve dat je voor spatie de 0 moet intoetsen en je niet gewoon naar rechts kunt drukken op de 'joystick'. Het uitschuifbare vind ik echter niet zo fijn typen. Je wilt de telefoon toch graag goed vasthouden en dat kan niet zo goed bij het uitgeschoven dunne stuk waar de toetsen zich bevinden. Dan hou je de telefoon dus maar vast bij de basis, maar dat is dan weer heel erg RSI-bevorderlijk. Je moet immers je duim erg ver naar beneden strekken om te typen.

Eigenlijk vind ik het bellen met de G7050 ook niet zo ideaal. Het voelt niet echt comfortabel. Kun je je die oude telefoons nog herinneren met zo'n draaischijf? De hoorn paste beter bij de vorm van je hoofd, met de luidspreker op je oor en de microfoon bij je mond. De uitklapbare Samsungs en Motorola's die die vorm hebben, bellen bijvoorbeeld veel fijner dan de G7050. Gelukkig zit er bij de G7050 ook een handsfreeset, die prima werkt.Fotograferen

Een telefoon zonder camera is als Nu.nl zonder nieuws. Vandaar ook dat deze functie bij de G7050 niet ontbreekt. Het viel me op dat het apparaat nog redelijk snel kan scherpstellen en ook bewegende objecten nog aardig kan fotograferen. Natuurlijk valt de kwaliteit in het niets bij vergelijking met echte camera's, maar het is aardig om toch even die foto van de Big Ben naar huis te sturen.


Deze foto maakte ik in Londen en is verkleind van 640x480 naar 350x263

Software

De foto's die je hebt gemaakt, kun je ook op je computer zetten. Helaas gaat dat niet per USB-verbinding, maar via de seriële poort. Foto's moet je dus via een programma kopiëren naar je harde schijf. Dit is vrij tijdrovend. Apparaten met USB komen meestal als verwisselbare schijf op je computer te staan, waardoor het een kwestie is van makkelijk 'slepen'. LG wil blijkbaar nog niet aan de USB en dat is jammer.

Wel aardig is dat de software-cd een programma installeert waarmee je het adresboek van Outlook en je telefoon met elkaar kunt synchroniseren. Ook wordt er een groot aantal plaatjes en ringtones meegeleverd.

Helikopterspel

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken aan een mobieltje zijn de spelletjes. Het is er helaas maar één, onder menufunctie Accessoires. In het spel Mobile Hawk moet je met je helikopter andere helikopters en tanks neerschieten. Simpel, maar leuk. Bijkomend voordeel is dat als je je spel afbreekt om bijvoorbeeld iemand te bellen, je later weer op hetzelfde punt verder kunt gaan. Als je vindt dat één spel niet genoeg is, kun je via WAP natuurlijk JAVA-spellen downloaden.

Verder heeft de G7050 een paar hulpprogrammaatjes als een conversieprogramma (hoeveel centimeter gaat er in een foot), een rekenmachine, de wereldtijd, infrarood, organizer, memo's, internet en sms-diensten.

Conclusie

De G7050 heeft alle functies die je van een mobiele telefoon verwacht en is daarom een degelijk apparaat. Datgene wat de telefoon speciaal maakt, het uitschuifbare gedeelte, is juist dat wat mij nogal irriteert. Als je daar echter geen moeite mee hebt, is het een prima telefoon.

Technische specificaties

  • Formaat: 94 x 44 x 21.5 mm
  • Gewicht: 89 gram (met batterij)
  • Standby tijd: 150 uur
  • Beltijd: 2,5 uur
  • Trilfunctie
  • GPRS, SMS, EMS, MMS
  • Agenda, wekker
  • WAP, Java
  • Stemherkenning
  • Ingebouwde camera

Prijsindicatie: 318 euro