Je kent het wel, je hebt een paar biertjes of wijntjes gedronken, maar weet niet zeker of je promillage nu te hoog is. Om boetes en ongelukken te voorkomen zou je willen dat je een alcoholtester had. Het Duitse bedrijf biedt uitkomst met de DAD, de Digitale Alcohol Detector. Begrijp mij niet verkeerd; dit apparaatje geeft geen vrijbrief om te drinken en dan achter het stuur te kruipen. Aangezien ik toch wat nieuwsgierig ben, maar even de kroeg in met de DAD.

Waardering

De DAD is een klein wit apparaatje, met vier knopjes en een display er op. Het is erg simpel gehouden. Je doet de tester aan, blaast als de teller op nul komt te staan en het apparaat geeft het promillage aan. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je de DAD 30 minuten na de laatste alcoholconsumptie gebruiken, maar als je in de kroeg zit is het natuurlijk leuk om het bij te houden. Na twee slokken staat de meter al meteen op 1,3 promille. Dat komt omdat je dan nog veel alcohol in je mond hebt.

De rest van de avond spelen we nog wat met het apparaat en komen er achter dat er in de lucht van de kroeg 0,23 promille alcohol hangt. Dat verklaart waarom er bij de collega die geen alcohol drinkt 0,12 promille uitkwam. De hoogste score die werd behaald, was 2,4 promille, na de vierde pint bier.

Wat jammer is, is dat het display net onder de sensor zit. Hierdoor beslaat het display elke keer als je een test uitvoert. Verder zit er ook nog een stopwatch op, waarmee je tot negen uur en 59 minuten kunt laten aftellen. Als je ziet dat je niet meer onder de 0,5 promille komt, kun je dan instellen hoe lang je nog hebt voor de laatste bus of trein vertrekt.

Conclusie

Een leuk hebbedingetje. Maar de prijs vind ik wel erg hoog voor de weinige functies die je hebt.

Technische specificaties

  • Werkt op twee AAA batterijen
  • Afmetingen: 95 x 35 x 16 mm
  • Gewicht met batterij: ca. 47 gram
  • Meetmethode: halfgeleider-gassensor
  • Timer
  • LCD-display

Prijsindicatie: 49,95 euro (gezien bij gadgetgallery.nl)