U staat met de auto ergens verdwaald tussen de koeien omdat de routebeschrijving die uw collega u gaf, volstrekt niet klopte. Dan is daar de Wayfinder. Een routeplanner op de nieuwste telefoons dat werkt met een Bluetooth GPS unit. Ik zie het al voor me: cruisend door het weiland met zo'n zwoele stem die me de richting wijst.

De Wayfinder is een programma dat wordt meegeleverd met de nieuwste telefoons. Op dit moment werkt de Wayfinder op de Nokia 6600, 7650, 3650 en 3660, Nokia N-Gage, Siemens SX 1 en Sony Ericsson P800 en P900. Het enige dat je verder nog nodig hebt, is de Bluetooth GPS unit.

Gebruik
Geluid
Beeld
Software
Prijs/ kwaliteit

Wij hebben de Wayfinder getest met de Sony Ericsson P800, een ultramoderne touchscreen telefoon met een plastic pennetje als muis. De P800 is meer een pda waar je ook mee kunt bellen dan andersom. Het grote beeldscherm is dan ook lekker geschikt voor de Wayfinder.

De Bluetooth GPS unit is klein en eenvoudig gehouden. Een blauw lampje gaat knipperen als er een Bluetooth signaal wordt uitgegeven. Als er contact is gemaakt met de satelliet in de ruimte, knippert er een groen lichtje.

Als de Bluetooth GPS unit eenmaal aanstaat, start ik het Wayfinder programma op de P800 op. Dat duurt eventjes. Vervolgens moet er verbinding gemaakt worden met de GPS unit. Even zoeken naar Bluetooth-apparaten en de unit kiezen.

Hotels

Nu kan er een zoekopdracht gedaan worden. De GPS kan je positie op dat moment bepalen, maar je kunt ook zelf een startpunt uitkiezen. Je vult een adres in, een gemeente of postcode en het land. In plaats van het adres, kun je ook kiezen uit vijftien categorieën, zoals autoverhuur, hotels, luchthaven, postkantoor of restaurant. Je krijgt dan net als in de Gouden Gids een lijst met bijvoorbeeld hotels waar je uit kunt kiezen. De lijst met landen bevat zo'n beetje heel West Europa.

Als de route is gemaakt, zijn er enkele mogelijkheden om die te bekijken. Wayfinder kan een kaart genereren, de routebeschrijving stap voor stap, of in een lijst tonen. Bij de stap voor stap methode komt er een pijl in beeld met de straatnamen waar je vandaan komt en waar je naar toe gaat. Een neutrale vrouwenstem geeft je de aanwijzingen. Natuurlijk rekent de Wayfinder de afstand en geschatte benodigde tijd voor je uit.

Het systeem werkt erg goed, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Een Bluetooth GPS unit met 12 maanden navigatieservice kost 499 euro. Het daarop volgend jaar kost 99 euro voor één regio of 149 euro voor heel West-Europa.

Batterij

De routeplanner vreet aan de batterij van de telefoon. Na een dag fanatiek plannen is de 's ochtends volgeladen accu al weer leeg. Een route opvragen gaat redelijk snel. Wel reageert de P800 soms wat traag.

Sms

De Wayfinder heeft nog wat extra functies. Je kunt een lijst met favoriete bestemmingen aanleggen. Ook is er de mogelijkheid om een route in een sms of e-mail naar iemand anders te sturen. Van een -niet eens zo heel lange- route stuurde ik dus een sms naar mijn eigen telefoon. Ik ontving maar liefst negen sms'jes. De e-mail was erg uitgebreid (ik koos voor het versturen met plaatjes) en kwam op 325 Kb uit. Wat jammer is, is dat de verstuurde routebeschrijving nu ineens in het Engels is.

Conclusie

De Wayfinder is een heel modern systeem dat degelijk werkt. Het is een goed alternatief voor een ingebouwde routeplanner in de auto. Je kunt de Wayfinder namelijk ook als voetganger of fietser gebruiken. In dat geval zou ik wel een koptelefoontje opdoen, zodat je de vrouwenstem duidelijk kunt horen. Die stem, die toch wel wat zwoeler had gekund.

Technische specificaties

  • Routeplanner
  • Verkeersinformatie
  • Kaarten continu updaten
  • Gouden Gids voor vijftien categorieën
  • Bestemmingen opslaan als favoriet
  • Bestemmingen in heel Westelijk Europa
  • Werkt op GSM, GPRS en 3G netwerken

Prijsindicatie: €499