Typen met één hand, dat kan stukken sneller. Daarom is er nu de Frogpad, een klein, licht en uiteraard groen minitoetsenbord. Zou dit echt een alternatief zijn voor het minstens vier keer zo grote gebruikelijke toetsenbord?

De Frogpad is 12,7 cm breed, 8,9 cm lang en slechts een centimeter dik. Het dingetje weegt 139 gram. De toetsen zijn van hetzelfde soort als op een laptop waardoor hij lekker tikt. Nu maar hopen dat ik kan wennen aan de indeling.

Gebruik
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Als ik de Frogpad uit het doosje haal, wil ik natuurlijk meteen aan de slag. Ik sluit het USB-snoertje aan en pak de 'quick reference guide' bij. Dit uitvouwbare blaadje beschrijft acht stappen om snel aan de slag te kunnen. De gebruiksaanwijzing is ietsje uitgebreider (11 pagina's - hoeveel gebruiksaanwijzing heeft een toetsenbord nu eenmaal nodig?). Tenslotte bekijk ik nog even de cd, maar daar staat niet veel extra's op.

Op de cd staat, naast een Word-bestand met dezelfde tekst als de gebruiksaanwijzing, een ZIP-bestand genaamd Original Tutorial. Na het uitpakken van de 156 Mb aan bestanden, ben ik wel enigszins teleurgesteld. Het idee achter de Frogpad lessen is wel erg goed: met behulp van filmpjes word je stap voor stap verteld hoe je de Frogpad moet gebruiken. Helaas zijn het lessen voor het vorige model waarbij de indeling van de functie- en enkele lettertoetsen anders was.

Leerprogramma

Maar wacht! De cd heeft nog een leerprogramma, 'Tutorial for Ion' en deze is wel voor het nieuwe model dat ik hier heb. Helaas is het programma niet zo uitgebreid als de 'Original Tutorial' en is het meer een uitgebreidere versie van de papieren handleiding. Desalniettemin vergt het nogal wat doorzettingsvermogen en discipline om niet weer naar het gewende oude toetsenbord te grijpen.

Er zijn vijftien toetsen met letters, cijfers en tekens en vijf functietoetsen. De vijftien toetsen bedien je met je wijs-, middel- en ringvinger. De spatietoets zit aan de linkerkant en die bedien je met je duim. Je pink bedient de shiftknop. De overige drie knoppen, 'Number', 'Symbol' and 'Enter' zitten daartussen.

Engels

Normaal maak je met de gewone toetsen de volgende letters: f a r w p o e h t d u i n s y. In de Engelse taal zijn dat namelijk de vijftien meest voorkomende letters. Volgens de makers van Frogpad worden deze letters gebruikt in 86% van de Engelse taal. De y gebruiken we in het Nederlands echter niet zoveel als bijvoorbeeld de l of k, die je kunt typen door de spatieknop tegelijk met de andere toets ingedrukt te houden. De Frogpad komt dus meer tot zijn recht als je in het Engels schrijft.

Door 'Number' in te drukken en weer los te laten, activeer je het numerieke gedeelte van het toetsenbord. Met het ingedrukt houden van diezelfde knop kom je bij functietoetsen als de pijltjestoetsen, home, end, ctrl, alt, backspace en delete. Hoe typ je dan ctrl-alt-del, vroeg ik me af. Heel simpel, eerst toets je 'Number' en de e, waardoor de ctrl-functie ingeschakeld wordt. Vervolgens 'Number' en de h, waardoor de alt-functie aan gaat. Tenslotte de combinatie 'Number' en i.

Geen komma

Al die gekke combinaties zijn natuurlijk wel even wennen. Het is in het begin heel erg zoeken naar waar de letters zitten. Nog moeilijker zonder te spieken zijn de symbolen. Ik heb lang zitten zoeken naar de komma, alleen om er achter te komen dat die niet op de Frogpad zit. Een beetje klunzig dat de makers dat zijn vergeten. (Een oplettende lezer attendeerde mij erop dat er wel degelijk een komma op de Frogpad zit: "De komma zit onder de symbol toets (groene toetsen), naast de punt (enter-toets)...")

Je kunt de Frogpad natuurlijk ook met twee handen vast houden, zodat het een soort gamepad wordt. Het voordeel hiervan is, dat je spellen waarbij je de pijltjestoetsen gebruikt, nu kunt spelen zonder een zwaar toetsenbord op je schoot te nemen. Neem simpelweg de lichte Frogpad en ga lekker achterover zitten. Jammer dat er nog een snoer aan zit, maar de makers werken ondertussen aan een Bluetooth versie.

Conclusie

Voor mensen die tijdens hun werk maar één hand vrij hebben om te typen, is de Frogpad ideaal. Stel dat je een door een document moet bladeren of een muis moet besturen. Met de Frogpad kun je dan tegelijk data invoeren. Ook is de Frogpad uitermate geschikt voor mensen die om medische redenen slechts één hand kunnen gebruiken. Volgens de makers is de Frogpad zelfs ergonomisch beter dan het ouderwetse toetsenbord. En buiten dat ziet hij er gewoon heel leuk uit.

Prijsindicatie: 189 euro