In de strijd tegen RSI brengt het bedrijf Ergotype het ergonomische SafeType toetsenbord en de Quill Gripless optische muis uit. Nu ziet die muis er al een beetje apart uit, maar het (verticale!) toetsenbord is bizar. Er zitten zelfs twee achteruitkijkspiegeltjes op.

Bij gewone horizontale toetsenborden, zo redeneert Ergotype, gebruik je je handen in een gedraaide, onnatuurlijke positie. Het verticale toetsenbord plaatst u in een 'anatomisch meer neutrale houding'. Ik ben benieuwd.

Gebruik
Vormgeving
Prijs/ kwaliteit

Als ik het toetsenbord uit de doos haal, zie ik een bizar ding. Ze hebben een normaal keyboard in tweeën gezaagd en de twee stukken rechtop gezet! Met spiegeltjes erbij! Het is te raar voor woorden. Zal ik hier ooit aan kunnen wennen, is mijn eerste vraag.

Blind typen

Vrij snel, eigenlijk. Ik heb nooit officieel met tien vingers leren typen, maar ik kan het wel zo goed als blind. Dat is ook wel een vereiste om met het SafeType toetsenbord te kunnen werken. Als je dat namelijk niet kunt, of leert, krijg je waarschijnlijk wel RSI van het steeds moeten kijken.


Je hoeft geen software te installeren. Er zit wel een cd bij met een driver om de sneltoetsen te laten werken, zoals Deze Computer, E-mail, volume, etc. Die sneltoetsen zitten op het 'horizontale' deel van het toetsenbord, net als het numerieke gedeelte en de pijltjestoetsen. Dit is nogal vervelend omdat je vaak van positie moet wisselen tussen het verticale en het horizontale gedeelte van het toetsenbord. Dit vertraagt je werk nogal en kan misschien voor irritatie zorgen.

Spiegels

Omdat de meeste mensen, zelfs degenen die perfect blind typen, de functietoetsen (!@#$%()*& etc.) niet uit hun hoofd weten te vinden, zitten er aan weerszijden spiegeltjes. De cijfers en F-toetsen zijn namelijk in spiegelbeeld gedrukt, zodat je makkelijk kunt spieken. Je zou in principe dus ook kunnen kijken naar de letters, maar op deze manier krijg je dat dossier natuurlijk nooit voor vijf uur af.

Bij de Ergotype Vertical
Desktop zit ook de Quill muis, eveneens ergonomisch en verticaal. De optische muis is flink groot en geschapen naar de vorm van je hand. Het kost veel minder kracht om de muis te bewegen en het voelt fijner aan omdat je hand rust op de muis.

Een groot nadeel van zowel de muis als het toetsenbord is dat ze niet draadloos zijn. Tegenwoordig vind ik dat je dat toch wel mag verwachten, zeker als je zo'n revolutionair product op de markt brengt. Volgens Ergotype zijn ze wel bezig met de ontwikkeling van zo'n draadloos systeem. Maar ja, daar hebben we nu niks aan.

Conclusie

Of het echt helpt tegen RSI is natuurlijk moeilijk te zeggen. Ik kan over twee jaar wel zeggen: 'ik heb twee jaar met SafeType gewerkt en ik heb geen RSI', maar dat had ik met een horizontaal toetsenbord misschien ook niet gekregen. Mensen die al klachten hebben, willen het geld er misschien in investeren. Driehonderd euro is echter wel heel veel geld voor een toetsenbord, zeker als hij niet draadloos is. Toch kan het voor sommigen wellicht een uitkomst zijn en als je blind kan typen is het helemaal niet zo moeilijk om te wennen. Wel kun je in je achteruitkijkspiegels wat gekke blikken verwachten van je collega's.

Prijsindicatie: €368,95
Toetsenbord los: €299
Muis los: €99,95