Waitec, een bedrijf uit Venlo, heeft een draagbare dvd-speler gemaakt. Dat lijkt me gaaf, filmpjes kijken in de trein of 's zomers in het Vondelpark. Ik pak er een aantal dvd's bij en gooi de popcorn in de magnetron.

Wat zit er in de doos? Niet zoveel, eigenlijk. De draagbare dvd-speler, een afstandbediening, een adapter, een AV-kabel, een gebruikershandleiding en zo'n kabel om de dvd-speler op de sigarettenaansteker van de auto aan te sluiten. In welke taal de gebruiksaanwijzing is, vraag je? In heel veel talen. Ook in het Nederlands. Op internet is de gebruikershandleiding hier te downloaden. In theorie althans, want ik krijg het bestand niet open.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Prijs/ kwaliteit

De gebruikershandleiding had ik even niet bij de hand. Dan maar op de gok. Dit gaat niet zonder enig levensgevaar, want op de batterij staat: "Danger of explosion if battery is incorrectly replaced." Dat stelt me meteen gerust.

Met gevaar voor eigen leven plaats ik een dvd in de Vision P7 en druk op de aan-knop. Dat gaat niet in één keer goed. Tenzij ik de knop een tijdje ingedrukt houd, schiet hij weer terug. Na een paar keer gaat hij dan eindelijk aan.

Knoppen

Op de speler zit een aantal knoppen: LCD voor de schermverhouding (normaal, 16:9 of 4:3) en setup met slechts een paar mogelijkheden waaronder de taal, en het aan of uitzetten van de screensaver. Met de knop info kun je laten aangeven hoe lang de cd of track nog duurt en hoe lang hij al speelt. Dan is er nog een knop om terug te gaan naar het menu. Natuurlijk heb je ook de standaard navigatieknoppen afspelen, stoppen, et cetera.

Beeld en geluid zijn degelijk maar het is jammer dat er geen koptelefoon bij zit. Stoer hoor, als je in de trein kunt zitten met een dvd-speler, maar geheid dat er mensen gaan zeuren dat het geluid te hard staat.

Afstandsbediening

Bij de dvd-speler zit ook een afstandsbediening. Deze mist echter één belangrijke functie, namelijk volumeregeling. Als je een dvd'tje zit te kijken en je wilt het volume harder of zachter zetten, zul je helemaal moeten opstaan. Heel nuttig dus, die afstandsbediening...

Na een uur is de batterij op, omdat ik hem nog niet had opgeladen. Ik kijk de rest van de film met adapter en laad daarna de batterij op (kijken en opladen kan niet tegelijk).

De volgende ochtend ga ik verder met het testen. Audio-cd'tje er in en schrijven. Omdat de batterij ondertussen wel opgeladen moet zijn, haal ik de stekker van de adapter uit de dvd-speler. De batterij is opgeladen en hij doet het!

'Wrong disc'

Dan wil ik weer een dvd kijken. Het laden duurt echter nogal lang. Na een minuut van rare geluiden geeft hij aan dat het een 'wrong disc' is. Terwijl het toch een heel gewone gekochte en legale dvd is. Een tweede keer lukt het eveneens niet. Ander filmpje dan maar.

Ook niet. Misschien als ik de dvd-speler uit en weer aan zet. Maar nee, na een minuutje is het weer hetzelfde verhaal: 'wrong disc'. Mazzel dat ik over zo'n ruime dvd-collectie beschik. Na ook een derde gefaalde poging stop ik de adapter weer in het stopcontact en probeer ik het eens zo. Ligt het niet aan.

De muziek-cd pakt hij wel weer. Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar daar hebben we tegenwoordig discmans voor. Ik wil weer een dvd-tje kunnen kijken. Maar alle (legale, niet gekopieerde) zeven dvd's die ik probeer, werken niet. Ook de dvd's die het de dag ervoor wel deden niet.

Foto's

Een cd-rom met daarop mp3's en foto's, dat kan dan nog wel. Maar erg gemakkelijk navigeren gaat niet. Op de cd staan één map met muziek en vier mappen met foto's. Drie van die vier mappen hebben ook weer submappen. Op de Vision P7 krijg ik alleen de eerste map en twee submappen met foto's te zien. Slechts 330 van mijn 964 foto's dus. Waar zijn die andere 634 foto's dan?

Meer dan zes tekens van de bestandsnamen kan de speler niet aan en omdat ik een hele map vol met foto's heb die beginnen met dezelfde zes tekens, vind ik natuurlijk nooit de foto die ik zoek. Ook van de MP3's wordt slechts de eerste zes tekens getoond. De foto's zelf zien er trouwens niet zo mooi uit als op de pc, in welke verhouding ik het scherm ook zet. Er is verder ook geen mogelijkheid om foto's te roteren.

Bij het spelen van een cd'tje kun je de Vision P7 niet helemaal dicht doen. Er zit een knopje die de speler tijdelijk uitschakelt als je die wordt ingedrukt. Verder schijn je het apparaat nog aan je tv en in je auto aan te kunnen sluiten, maar als je dvd's het niet doen, zijn die functies een beetje overbodig.

Conclusie

Een dvd-functie die er mee ophoudt, geen koptelefoon en dat voor vijfhonderd euro. Jammer. Het had zo mooi kunnen zijn, in de trein van Groningen naar Maastricht en kijken of je het einde van Lord of the Rings haalt. Maar helaas, Waitec slaat enigszins de plank mis.

Technische specificaties

  • DVD, MP3, CD, CD-R, CD-RW, Kodak foto-CD
  • TFT-scherm 7" breed
  • Beeldverhouding 16:9
  • Afstandsbediening
  • Ingebouwde stereoluidsprekers
  • Aansluiting voor hoofdtelefoon
  • AC-adapter
  • Lithium ion batterij
  • AV-kabel voor aansluiting op tv
  • Kabel voor aansluiting op auto
Prijsindicatie: €499,00