Ze zijn al een tijdje verkrijgbaar. De Powerballs. De makers van de Powerball claimen het hulpmiddel bij RSI-problemen te hebben uitgevonden. Ook NASA-astronauten zouden de ballen gebruiken om hun armen te trainen in de ruimte. Ik werd nieuwsgierig en ging een paar weken draaien, draaien en nog eens draaien.

Gebruik
Geluid
Beeld
Prijs/ kwaliteit
Vormgeving

De Powerballs bestaan al een tijdje. In 1994 kwamen de eerste 'Powerballs' op de markt.

In het kort is de Powerball een trainingsapparaat om je armen, polsen en grip te verstevigen. Ze zijn er in diverse soorten en kleuren. Met blauwe lichtjes, zonder blauwe lichtjes, met groene lichtjes, zonder groene lichtjes enz. De kern van de Powerball beweegt door een rotatie van de pols. Hoe sneller de Powerball wordt bewogen, hoe groter de zijwaartse kracht. De kracht kan toenemen tot zo'n 18 kilo bij 15.000 toeren per minuut. En dat is heel zwaar. Ik kom nog geen eens boven de 6435 (mijn record) toeren per minuut. Je moet wel even leren om de Powerball in beweging te krijgen. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan blijf je draaien. Het is overigens niet verstandig om meteen de eerste dag een paar uur met de Powerball in de weer te gaan. De volgende dag kon ik nog geen kopje koffie vasthouden. Ook had ik een blaar op mijn ringvinger. Gelukkig waren deze klachten binnen een paar dagen verdwenen en kon ik weer draaien, draaien en nog eens draaien. Op naar het wereldrecord!

Aan de slag

De Powerball wordt geleverd met een touwtje. Met dit touwtje moet je de bal aandraaien, hetzelfde principe als een ouderwetse tol. Dan je onderarm rechthouden en moet je met je pols draaiende bewegingen maken. Het is even lastig, maar op een gegeven moment had ik de slag te pakken. Hoe harder je draait, hoe zwaarder de bal wordt (en hoe meer licht deze gaat geven). Er komt dan een moment dat je de bal niet meer kunt houden en moet je stoppen. Even een tip: laat de Powerball niet stuiteren, daar kan hij niet zo heel goed tegen.

Speedmeter

Helaas wordt de Powerball niet standaard geleverd met de speedmeter. Deze moet je erbij kopen. De speedmeter telt het aantal toeren per minuut, hoogste aantal omwentelingen per minuut en het aantal omwentelingen in 30 seconden. Vooral als je jacht wilt maken op het wereldrecord is de speedmeter onmisbaar. Overigens bij de Powerball Techno is de speedmeter niet nodig. Bij de Techno is deze al ingebouwd. Op deze pagina kun je de video bekijken van de Techno.

Conclusie

Leuk tijdverdrijf voor op kantoor en thuis. Even de Powerball pakken en een wedstrijdje doen wie de meeste omwentelingen per minuut kan maken. Of het echt helpt om RSI-klachten te verminderen zou ik niet kunnen zeggen. Wel kun je er ontzettende spierpijn van krijgen, dus het doet wel iets. Toch maar weer proberen om mijn eigen record te verbeteren.

Prijsindicatie:
Powerball: 19,95 tot 41,95 euro
Speedmeter: 16,50 euro