Je kent het wel, je hebt een geweldig interview of een belangrijke vergadering op cassette opgenomen, en dan is het bandje stuk. Dat hoeft niet meer met een digitale voicerecorder. Je wilt ook muziek luisteren? Geen probleem. De DM-1 heeft zelfs een MP3-functie.

Wat krijg je voor je geld? Als we de doos uitpakken, vinden we natuurlijk de DM-1 zelf, een hoesje, oordopjes, een installatie-cd, de gebruiksaanwijzing (Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans), twee AAA-batterijen, een 64 Mb Smartcard en een USB-snoer.

Gebruik
Beeld
Geluid
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

De DM-1 van De DM-1 van Olympus heeft twee functies: voicerecorder en MP3-speler. Eerst maar eens een beetje opnames maken. De voicerecorder werkt simpel. De voorkant van het apparaat heeft vijf knoppen. De twee belangrijkste zijn ook het grootst, opnemen en stoppen. Verder een knop voor het menu, een wisknop en één 'index'-knop. Als je die indrukt tijdens de opname, laat je de voicerecorder dat punt onthouden. Wanneer je tijdens een interview een geweldig citaat hebt uitgelokt, hoef je bij het uitwerken dus niet meer te zoeken.

Doorspoelen

En hier zitten we dan meteen met het voordeel van een digitale voicerecorder boven een ouderwetse met zo'n bandje. Iedereen die wel eens een interview op band heeft opgenomen, weet dat het uitwerken daarvan een zeer tijdrovende bezigheid is. Met digitale opnames daarentegen kun je een stuk sneller 'doorspoelen' en binnen een seconde van het eerste deel van het gesprek naar het laatste. Natuurlijk kan alles stuk, maar bits en bytes zijn toch wat minder gevoelig dan die kleine cassettebandjes.

Ik praat nu de hele tijd over interviewen, maar het apparaat is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld vergaderingen of conferenties. Bedenk toch eens, nooit meer notuleren: wat heerlijk. Als student zou je het apparaat ook kunnen gebruiken voor college.

Professioneel

Alhoewel het erg leuk is om liedjes die je met je vrienden in de kroeg zingt op te nemen, lijkt de DM-1 voornamelijk een ding voor professioneel gebruik. De dames en heren van Olympus hadden dat ook door en dachten: 'MP3-spelers zijn ongelooflijk in, laten we een MP3-functie op de DM-1 zetten.' Zo gezegd, zo gedaan.

De DM-1 is echter niet gemaakt als MP3-speler en valt daardoor in het niets bij vrijwel elke andere MP3-speler. Gemiddeld passen er slechts zestien liedjes op. Deze zijn verder wel van goede kwaliteit en beter iets dan niets, maar de MP3-functie is zeer duidelijk een extraatje.

Speakertje

Wat wel aardig is, is dat er ook een speakertje op de DM-1 zit. Je kunt dus muziekbestanden afspelen en aan andere laten horen. Het geluid is nog best scherp ook. Het apparaat zelf is wel van goed formaat en ligt lekker in de hand.

Software

Op de bijgevoegde cd staan twee programma's. De eerste is de DSS Player 2000 om de opgenomen interviews, vergaderingen of liedjes in de kroeg te beheren. Met dit programma kun je ze overhevelen naar de computer of er wav-bestanden van maken. Het is geen moeilijk programma en de software is geschikt voor Windows 98, 2000, ME en XP.

Het tweede programma op de cd is MusicMatch Jukebox, om de MP3's te beheren. Het is me echter niet gelukt om MP3's van de computer naar de DM-1 te kopiëren. Ik kreeg elke keer een foutmelding. Gelukkig heb je dat hele MusicMatch niet nodig. Je kunt muziek gewoon naar de verwisselbare schijf in Deze Computer slepen.

De oordopjes die meegeleverd zijn, kun je niet bepaald modern noemen. Eigenlijk is het snoertje te kort en die stoffen kapjes gaan bij mij nooit lang mee. Het hoesje is ook niet super. De DM-1 past er met pijn en moeite net in. Verder kun je niet bij de aan/uit-knop en de volumeknop als de DM-1 in het hoesje zit. Maar je kunt het hoesje wel aan je riem hangen.

Conclusie

Als digitale voicerecorder is de DM-1 geslaagd: hij is vele malen handiger dan een gewone voicerecorder. Dat je er MP3's op kunt spelen is leuk, maar de ruimte is beperkt. Het is jammer dat fabrikanten tegenwoordig krampachtig proberen om meerdere apparaten in één te maken en daardoor juist het tegenovergestelde bereiken. De MP3-functie op de DM-1 lijkt nogal half werk. Vergeleken met andere voicerecorders is de DM-1 nogal prijzig. Een voicerecorder koop je in het algemeen omdat je hem nodig hebt voor werk of studie en niet 'voor de heb'. Voor professioneel gebruik is de DM-1 dan ook zeer geschikt. Maar probeer hem wel te declareren.

Technische specificaties

  • Voicerecorder
  • WMA/MP3-speler
  • Standard Play (12 kHz) en Long Play (8 kHz)
  • Smartmediacard 64 Mb (10 u 20 m (SP) of 22 u 10 m (LP) opname of gemiddeld 16 liedjes)
  • Twee AAA batterijen
  • AC adapter
  • Oordopjes
  • MusicMatch Jukebox
  • DSS Player 2000

Prijsindicatie: €318