Heb je een vuurtje? Nee, ik heb geen vuurtje. Ik heb wel een digitale camera in een Zippo-omhulsel. Even waan ik mij James Bond, en probeer ik al speurend door het huis 'geheime' documenten vast te leggen. De JB1 van Digital Dream is een echte gadget. Een piepkleine camera vermomd als aansteker en het maakt nog leuke foto's ook.

Gebruik
Beeld
Software
Prijs/ kwaliteit
Vormgeving
In de verpakking zit een USB De JB1 wordt geleverd in een zilverkleurige verpakking. In de verpakking zit een USB-kabel om de camera aan te sluiten op de pc (of Mac), een gebruikershandleiding, AAA-batterij, een zwart tasje om de camera in te doen en een cd-rom met software.

De camera heeft, net als James Bond, veel verborgen talenten. Ik sta eigenlijk versteld wat het eigenlijk allemaal kan. Naast foto's maken kan de JB1 ook 30 seconden filmen (met geluid!), 12 minuten audio opnemen, gebruikt worden als webcam (alleen pc), andere data opslaan en er zit zelfs een zelfontspanner op. Verbazingwekkend. Zeker als je het gewicht voelt van de JB1. Volgens mijn keukenweegschaal weegt de camera minder dan 50 gram.

Foto gemaakt met de JB1 (verkleind):

Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind, is het stickertje op de aansteker-omhulsel. Er staat: 'The world's first official 007 Digital Camera'. En daarmee verraadt het apparaatje nu precies wat erin zit. Niks geen vuurtje, maar een camera. Ik heb de sticker er maar niet afgehaald, maar ik weet zeker dat dit wel mogelijk is.

Software

Bij de camera wordt ook software geleverd. Naast de gebruikelijke stuurprogramma's zit er ook een programma waarmee je ansichtkaarten kunt maken. Deze ansichtkaarten kun je dan uitprinten of per e-mail versturen. Vervelend is dat het programma een .exe-bestand aanmaakt om te versturen per e-mail. De meeste e-mailprogramma's blokkeren .exe-bestanden, dus je ansichtkaart versturen via de digitale snelweg wordt een probleem. De JB1 kan worden geïnstalleerd op de Mac, maar alle bijgeleverde software is helaas alleen bedoeld voor de pc.

De JB1 heeft een vast geheugen (ongeveer 8 MB). Hiermee kun je 150 foto's maken op 640 x 480 pixels en 310 foto's op 320 x 240.

Conclusie

De JB1 is een grappige camera, leuk voor 'erbij'. Ondanks de lengte en het gewicht heeft de JB1 verrassend veel mogelijkheden. Jammer dat je de vele mogelijkheden niet kan benutten als je in het bezit bent van een Mac-computer.

Technische specificaties

  • Lengte: 5,5 cm
  • Gewicht:
  • 0.3 megapixel
  • 10 seconden zelfontspanner
  • 30 seconden video
  • 12 minuten audio opnemen
  • LightSync
  • 640 x 480: 150 foto's
  • 320 x 240: 310 foto's

Prijsindicatie: 99 euro (gezien bij Combifoto)