HP Ipaq met TomTom Navigator

Het Nederlandse bedrijf TomTom biedt navigatiepakketten aan die je kunt gebruiken op bestaande apparaten, zoals een pocket pc. Samen met HP biedt het bedrijf een bundel aan met daarin de Ipaq h1940 en de draadloze GPS-ontvanger met TomTom Navigator. De weg kwijtraken zal met TomTom navigator niet snel gebeuren.
Gebruik
Geluid
Beeld
Prijs/ kwaliteit
Vormgeving

De installatie

Via de bijgeleverde Via de bijgeleverde programma Active Sync kun je de pocket pc gemakkelijk aansluiten op je pc (usb). Via Active Sync is het mogelijk om TomTom Navigator te installeren op de pocket pc. Dit verloopt allemaal voorspoedig. In een keer was het gelukt om het programma (incl. landkaarten) 'TomTom Navigator' te installeren op de pda. Hoera!

De kaarten zijn overigens best groot. Een pda met een wat groter geheugen of een extra geheugenkaart is wel handig. Gelukkig kun je met TomTom ook kiezen hoe groot je de kaarten wilt hebben. Het is bijv. mogelijk om alleen een kaart van de Randstad te installeren. Dit kaartje kost ongeveer 16MB aan ruimte.

De draadloze GPS-ontvanger is een ander verhaal. De aan/uit-knop is een beetje ongewoon. 'Aan' is niet zo heel erg lastig. Een keer indrukken en het blauwe lampje gaat flikkeren. Dat betekent dat de GPS-ontvanger aan staat. Om de ontvanger weer uit te zetten moet je het knopje ongeveer vier seconden indrukken, net zolang totdat het groene lampje verschijnt. Dan laat je het knopje los en is de ontvanger uit. Je moet het maar net weten, het is helaas niet terug te vinden in de handleiding…

De handleiding

De gebruikershand-leiding die wordt geleverd bij het HP-TomTom-pakket is, zoals gezegd, erg mager. Te weinig informatie om de installatie goed te laten verlopen. Dus daarom een paar nuttige tips voor iedereen die voor het eerst aan de slag gaat met een pocket pc in combinatie met een bluetooth-verbinding: zet eerst de infrarood-verbinding uit van de pocket pc, voordat je verbinding maakt met de GPS-ontvanger! Anders kan de verbinding niet tot stand worden gebracht… Ook voor het instellen van de bluetooth-verbinding (wachtwoord e.d.) moest worden gezocht op internet. Gelukkig staat het op de site van TomTom.

Na de boel te hebben geinstalleerd wordt het tijd om het eens daadwerkelijk te gaan testen. De bijgeleverde carkit is makkelijk te bevestigen. Er zitten schroefjes bij, maar die hoef je niet te gebruiken. De zwanenhals waarin de pda hoort, is makkelijk aan het voorraam te bevestigen met een zuignap. De draadloze GPS-ontvanger kun je eigenlijk overal neerleggen in de auto, mits in de buurt van het raam. Het dashboard is daarvoor een mooie plaats. Ook handig zijn de twee bijgeleverde autoladers voor de ontvanger en de pda. Vooral voor de pda is het onmisbaar. Zo'n bluetooth-verbinding slokt energie en voordat je het weet is de batterij op.

De software is gebruiksvriendelijk en bijzonder mooi grafisch weergegeven. De GPS-ontvanger weet waar je bent en je hoeft alleen de bestemming in te vullen. Ook is het mogelijk diverse bezienswaardigheden in de buurt te vinden of bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde tankstation. Overigens kun je installeren op je pda of je een mannenstem of vrouwenstem wilt horen. Als je een verkeerde kant oprijdt, dan wordt gelijk een andere route ingesteld. Een nadeel is wel dat als je de radio aan heb staan, de gesproken berichten zoals bijvoorbeeld 'volgende kruising linksaf' slecht kunt verstaan. Dus radio zacht!

Conclusie

Zeker een aanrader voor mensen die veel op de weg zitten. Geen geknoei meer met kaarten of de weg vragen. TomTom Navigator is bijzonder mooi grafisch weergegeven. De installatie verloopt iets minder soepel, maar als het eenmaal werkt, dan werkt het als een speer! Ook de veelzijdigheid van de software is zeker een pluspunt waard.

Inhoud pakket

  • HP iPAQ h1940
  • TomTom Navigator
  • TomTom Bluetooth (draadloze) GPS ontvanger
  • Draagbare TomTom Car Kit
  • Kaarten van de Benelux

Prijsindicatie Hp Ipaq h1940 met TomTom: 749 euro
Prijsindicatie draadloos GPS TomTom (zonder pda): 568 euro

Tip de redactie