Elektronicafabrikant Sony introduceerde woensdag de nieuwe Vaio X-serie in New York. Sony spreekt pochend van de ‘lichtste laptop ter wereld’, en het prijskaartje is al even bescheiden.

De splinternieuwe laptop heeft inderdaad een bescheiden gewicht. Het apparaat weegt slechts 720 gram, wat te danken is aan zijn koolstofvezel behuizing. Dit vederlichte materiaal komt uit de fiets- en autosport, maar dat betekent nog niet dat Sony’s Vaio X ook een snelle jongen is.

De 11,1-inch minilaptop draait op een Intel Atom-processor in combinatie met een Intel GMA500 grafische chip. Dat belooft niet veel goeds voor de snelheid, al moet gezegd dat de Atom-chip in dit geval sneller is dan anders: 2,0 in plaats van 1,6GHz.

Toch is Sony’s fraaie en slanke apparaat geen koopje: het bedrijf vraagt er 1300 dollar voor. De hoge prijs is niet alleen te danken aan de dure behuizing, maar ook aan zaken als een 128GB ssd en een extra batterij, waardoor er veertien uur valt te werken op een volle lading.

De nieuwe Vaio X wordt in de VS geleverd met Windows 7 en een 3G-kaart, waarmee men overal (waar dekking is) kan internetten. Wanneer en voor welke prijs de netbook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Update
Sony heeft donderdagavond laten weten dat de Vaio X vanaf 22 oktober ook verkrijgbaar zal zijn in Nederland. Er wordt dan geen extra batterij meegeleverd, waarmee de werktijd op een volle lading neerkomt op 8 uur. De prijs bedraagt in Nederland 1500 euro.