Hardwarefabrikant Iomega lanceert een nieuw netwerkopslagsysteem (NAS) dat een stukje slimmer is dan zijn meeste soortgenoten. De nieuwe StorCenter ix2-200 slaat niet alleen terabytes aan informatie op, maar slaat desgewenst ook zelf aan het downloaden.

De nieuwe NAS heeft heel wat in zijn mars. Uiteraard kan men er duizenden gigabytes aan data op kwijt, om er vanuit het hele thuisnetwerk bij te kunnen. Maar de ix2-200 kan op commando ook allerlei torrents downloaden, zonder dat er een pc aan hoeft te staan. Ook zijn er meerdere IP-beveiligingscamera’s op aan te sluiten.

Wie graag foto’s en filmpjes schiet met zijn mobiele telefoon, kan deze – en andere data – direct vanaf het mobieltje naar de NAS stralen via Bluetooth. In combinatie met Mac-computers functioneert het apparaat desgewenst als Time Machine. De StorCenter maakt dan automatisch back-ups van alle bestanden.

De nieuwe StorCenter kan ook buitenshuis bediend worden. Via een webbrowser is het NAS-systeem overal ter wereld te bereiken. Daarbij is het apparaat volgens zijn fabrikant nog energiezuinig ook. Het apparaat verschijnt in drie verschillende modellen: met 1TB (184 euro), 2TB (250 euro) en met 4TB (475 euro, vanaf november).