De Japanse harddiskfabrikant Buffalo brengt als eerste bedrijf ter wereld een externe harddisk op de markt, die werkt via de nieuwe usb 3.0-aansluiting. Vanaf oktober zullen daarmee de eerste usb 3.0-producten een feit zijn.

Eind april verkocht UsbFever.com al de eerste usb 3.0-kabels, zonder dat er compatibele moederborden waren. In juli werd het eerste pc-moederbord gesignaleerd met usb 3.0-aansluitingen aan boord, maar bestond er nog geen randapparatuur die daar gebruik van kon maken. Buffalo is het eerste bedrijf dat de cirkel rond maakt.

Usb 3.0 – ofwel SuperSpeed usb – is de opvolger van de huidige usb 2.0-standaard. De nieuwe aansluiting is tot wel tien keer sneller. Buffalo’s HD-HU3-serie is volgens de Japanse fabrikant de eerste serie externe harddisks die daadwerkelijk gebruikmaakt van usb 3.0.

De gebruikte computer moet uiteraard ook over usb 3.0-aansluitingen moet beschikken, om van de hogere doorvoersnelheden te kunnen profiteren. Daarom levert Buffalo een speciale usb 3.0-controller mee, die kan worden ingebouwd in pc’s.

De externe schijf wordt eind oktober uitgebracht in Japan en verschijnt in twee versies: één met 1TB (omgerekend 155 euro) en één met 1,5TB (200 euro). Later volgt er een model van 2TB. Of en wanneer de harddisks in Europa zullen verschijnen, is nog niet bekend.