HTC introduceerde dinsdag de HD2. De nieuwe smartphone draait op Windows Mobile 6.5 en is de eerste gsm met HTC’s nieuwe Sense-gebruikersinterface.

Het nieuwe toestel heeft een 4,3-inch touchscreen met een stevige resolutie: 480 bij 800. Indrukwekkender is echter de techniek achter dit aanraakscherm. Windows-smartphones werkten voorheen met zogenaamde ‘sensitieve’ touchscreens – deze moeten licht worden ingedrukt om een commando te geven. De HTC HD2 werkt echter, net als bijvoorbeeld de iPhone, met een ‘capacitief’ touchscreen.

Dit type touchscreen reageert op geleiding van warmte. Dit werkt net wat sneller en is daardoor fijner in gebruik. Ook HTC Sense – HTC’s nieuwe user interface – moet zorgen voor een betere gebruikservaring. Bijvoorbeeld door gebruikers veel mogelijkheden te bieden om het mobiele bureaublad op hun eigen smaak aan te passen.

De HD2 heeft vrijwel alles wat men van een hedendaagse smartphone mag verwachten. Zo kan men ermee internetten via wifi en 3G, zijn er filmpjes en muziek mee af te spelen en biedt het toestel eenvoudig toegang tot (sociale) netwerken als Twitter, Facebook en Youtube. Een 1GHz Snapdragon-processor moet al deze taken soepel laten verlopen.

Drie weken stand-by
Bluetooth en sensoren voor omgevingslicht en beweging zijn eveneens van de partij. Een ‘nabijheidssensor’ moet voorkomen dat de telefoon onbedoelde opdrachten uitvoert, wanneer men het scherm aanraakt om te telefoneren. Mobiele fotografen kunnen hun lol op met een 5-megapixel camera, die is uitgerust met dubbele led-flitser.

De 448MB aan interne opslagruimte lijkt wat karig. Wie al zijn muziek en filmpjes kwijt wil, kan de capaciteit echter uitbreiden met behulp van microSD-kaartjes. De accu levert volgens HTC genoeg power voor een stand-by-tijd van bijna drie weken en een gesprekstijd van tegen de 6,5 uur. De nieuwe HTC HD2 is eind oktober beschikbaar. De adviesprijs voor een los toestel bedraagt 599 euro.