Schaken gaat met zijn tijd mee. Nu de sfeervolle schemerlamp binnenkort wordt vervangen door een lichtbak met led-lamp, moeten schaakborden zelf maar voor de sfeer zorgen.

Dat lijkt althans de gedachte achter Led Chess – een schaakset die bestaat uit een sierlijk schaakbord met zelf oplichtende schaakstukken. Geheel in lijn met de tijdsgeest zijn ook deze schaakstukken voorzien van led-lampjes. Hierdoor gaan ze niet alleen lang mee – volgens de makers zelfs 60 duizend uur – maar blijft ook het energieverbruik binnen de perken. En die oude, stoffige schemerlamp is niet meer nodig.

De stukken worden niet individueel met batterijen gevoed, maar ontvangen hun energie van het schaakbord. Dat gebeurt via een conductieveld met een bereik van zo’n tien centimeter – pas als de stukken buiten dit bereik komen, gaan de lichten uit. Of als de stekker van het schaakbord uit het stopcontact wordt getrokken, natuurlijk.

De schaakset zet trouwens nog iets anders op zijn kop: de potjes gaan namelijk niet tussen wit en zwart, maar tussen rood en blauw of rood en wit. De complete set moet vooralsnog wel geïmporteerd worden vanuit de VS. De prijs bedraagt ruim 60 euro.