Complete thuisbioscoopsystemen worden steeds vaker het HD-tijdperk ingetild, en ook de nieuwe homecinema-pakketten, die Sony woensdag lanceerde, bevatten een Blu-ray-speler.

Een week na Pioneers 2.1-systeem met Blu-ray en iPod-dock, lanceert Sony ineens drie van dit soort speaker-/afspeelsystemen. Wat de fabrikant precies bedoelt met ‘beginnende consumenten’ is niet helemaal helder, maar daar wordt in elk geval op gemikt. Ook ‘de veeleisende consument’ wordt overigens niet vergeten.

De drie systemen voorzien dan ook in verschillende samenstellingen van 2.1- en 5.1-geluid, compacte satellietboxen en vloerstaande speakerzuilen. Ze hebben in elk geval allemaal een Blu-ray-speler, die ook meteen dienstdoet als decoder en versterker voor allerhande (HD-)audioformaten.

Halverwege de ladder staat de BDV-Z7 met twee satellietspeakers en een subwoofer. Achterspeakers ontbreken weliswaar, maar dat mag volgens Sony de pret niet drukken. De twee kleine boxjes zouden toch goed zijn voor een surroundgeluid van 350W. De technologie die hiervoor zorgt drijft echter wel de prijs op: de compacte set kost een slordige duizend euro.

De BDV-E300 en –E800 zijn wel volwaardige surroundsystemen met 5.1-speakers. Het E300-systeem (700 euro) moet het echter met compacte satellietspeakers stellen, terwijl de E800 de show steelt met luxe zuilspeakers. Dit pakket is met zijn 1200 euro dan ook een flink stuk prijziger.