Panasonic weet met innovatieve beeldoplossingen vaak de aandacht op zich te vestigen. Met vrijwel identieke eigenschappen als die van de G1 zijn de uitbreiding naar de videofunctionaliteit en de integratie van de multi-aspect beeldsensor, unieke eigenschappen die de Lumix GH1 uit het Panasonic G-systeem volwassen maakt.

De videofunctie is zeer uitgebreid en biedt een hoge kwaliteit HD video. Er is veel creatieve videografie mogelijk, zeker met de mogelijkheid van zoveel instellingen en de uitwisselbaarheid van het objectief.

Qua ontwerp is de Panasonic Lumix DMC-GH1 camera vrijwel identiek aan de G1. Uitzondering is het iets hogere formaat dat veroorzaakt wordt door de ingebouwde stereomicrofoon bovenop de camera.

Uitklapbaar

De groot formaat 3-inch display is heel luxe uitklapbaar en kantelbaar zodat je uit vrijwel elke denkbare hoek kunt fotograferen. In de praktijk werkt dit zeer prettig en je zult al snel merken dat je veelvuldig de positie van de display wijzigt.

De beeldsensor waarmee de Panasonic Lumix DMC-GH1 is uitgerust, is gewijzigd ten opzichte van de G1. Weliswaar is de resolutie met 12,1 miljoen effectieve pixels gelijk gebleven, het totaal aantal pixels op de sensor is verhoogd naar 14,0 miljoen pixels (G1: 13,06 miljoen pixels).

De sensor ondersteunt meerdere beeldformaten. Het is mogelijk beelden op te nemen in 4:3, 3:2 of 16:9 aspect. Door de multi-aspect ondersteuning krijg je in alle varianten dezelfde kijkhoek.

Scherpte

Het 14-140 mm Lumix objectief heeft een goede scherpte en laat alleen bij tele aan de randen wat zichtbare onscherpte zien. Bij f/5.6-f/8 presteert de zoomlens optimaal, daarna zien we bij groothoek en tele randonscherpte optreden.

Qua vertekening moet het objectief alleen in de groothoek een redelijke vertekening toelaten, de overige brandpunten presteren uitmuntend. Zonder zichtbare vertekening en zelfs in het lab bijna geen meetbare vertekening van de overige brandpunten is de Panasonic LUMIX HD 14-140 mm f/4.0-5.6 lens op dit gebied een pareltje.

De Panasonic Lumix DMC-GH1 is een systeemcamera waarmee hoge kwaliteit HD video en foto te maken zijn. Het Micro Four Thirds systeem, waar de Panasonic DMC-GH1 onder valt, is daarmee uitgebreid en loopt voorop als het gaat om compacte afmetingen en integratie van allround HD video functionaliteit.

G-serie

De Panasonic G-serie is de eerste serie systeem camera’s die gericht is op een bepaalde fotograaf, niet echt de specialist, maar wel iemand die hoge eisen stelt aan camera/video kwaliteiten. De Panasonic DMC-GH1 is een opvallende allrounder!

Voordelen:
- Prima kwaliteit JPEG met uitstekende resolutie
- Uitstekende behuizing
- Uitstekende Live View capaciteiten
- Accurate AF met AF-tracking, ook bij Video!
- Effectieve optische beeldstabilisator
- Goede kleurweergave en prima dynamisch bereik

Nadelen:
- Hoge ISO (> 800) zichtbare ruis
- Adviesprijs

Kijk voor de volledige Panasonic LUMIX DMC-GH1 test op LetsGoDigital.

Lumix DMC-GH1