BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) lanceerde maandag haar nieuwste smartphone in Nederland: de BlackBerry Curve 8520. Het is de eerste BlackBerry-smartphone met een aanraakgevoelig trackpad en aparte mediatoetsen.

De slanke BlackBerry Curve 8520 biedt met zijn wifi-ondersteuning eenvoudig toegang tot e-mail, berichtdiensten en populaire sociale netwerksites als Facebook en MySpace. Dankzij een volledig qwerty-toetsenbord is het tikken van langere teksten een eitje. Boven het toetsenbord is een 2,46-inch scherm te vinden met een resolutie van 320 bij 240 pixels.

Met de nieuwe smartphone mikt RIM echter ook op multimedialiefhebbers. Het is de eerste smartphone van het bedrijf, die beschikt over speciale mediatoetsen aan de bovenkant van het toestel. Ook nieuw is het aanraakgevoelige trackpad, dat de trackball vervangt. Volgens RIM moet deze nieuwe besturingsmethode zorgen voor makkelijkere navigatie.

Muziekliefhebbers kunnen een doodgewone koptelefoon of headset aansluiten, omdat er een normale 3,5-mm geluidsuitgang op zit. Daarnaast beschikt de 8520 over een 2-megapixel camera met videofunctie. De nieuwe BlackBerry is verkrijgbaar bij verschillende telecomaanbieders. Zonder abonnement kost het toestel 244 euro.