Een TomTom gebruikt men doorgaans om de juiste weg te vinden. Maar dan moet je natuurlijk niet de weg kwijtraken in de menu’s van het navigatiesysteem. Met zijn nieuwe serie wegwijsapparaatjes belooft TomTom een verbeterde gebruikersinterface.

TomTom kondigde donderdag een compleet nieuwe serie navigatie-apparaatjes aan, die de snelweg des levens zullen betreden onder de noemer ‘TomTom GO X50 Live’. Vooralsnog heeft de gps-maker drie modellen voor automobilisten in petto: de GO 950 Live, GO 750 Live en Go 550 Live.

Volgens TomTom zelf zijn deze drie chique apparaatjes de meest geavanceerde systemen in de markt. Dat hebben ze vooral te danken aan hun geïntegreerde Live-services, zoals het nieuwe ‘Live Snapshot’: deze dienst komt tijdens de rit met updates over de laatste stand van zaken op het gebied van files, veiligheidswaarschuwingen en brandstofprijzen.

Eco-routes

De volledig op de schop gegooide interface moet niet alleen meer overzicht en duidelijkheid bieden, hij voorziet tevens in een aantal nieuwe menu-opties. Zo heeft de fabrikant een menuutje met ‘veelbezochte bestemmingen’ toegevoegd, en kan de bestuurder voor ‘Eco Routes’ kiezen. Hierbij wordt niet zozeer de kortste of snelste weg berekend, maar de meest brandstofbesparende route.

Verder hebben de twee apparaatjes alle TomTom-technieken die ook in eerdere navigatie-apparaten te vinden waren. Hoewel de 950, 750 en 550 in grote lijnen gelijk zijn, biedt de Go 950 Live net even wat meer. Dit model is uitgerust met ‘Enhanced Positioning Technology’, wat ervoor zorgt dat de navigatie ook gewoon doorwerkt als men bijvoorbeeld door een tunnel rijdt.

Najaar

Bovendien wordt deze uitvoering geleverd met kaarten van 45 Europese landen, Canada en de VS, terwijl de Go 750 Live alleen Europa aan boord heeft. De Go 550 Live moet het stellen met kaarten uit de directe regio.

TomTom brengt de drie nieuwe navigatiesystemen dit najaar op de markt. De precieze lanceerdatum en prijzen zijn nog niet bekend.