Het is geen reflexcamera, geen compactcamera, maar een PEN. Zo presenteert Olympus haar nieuwste type camera, de E-P1.

Het is misschien wel de meest besproken camera van de laatste tijd. De Olympus E-P1 is anders dan andere camera’s.

Het is lastig om de camera in te delen wat bovendien geldt voor Micro Four Thirds in het algemeen. Want het is geen digitale spiegelreflexcamera. Een spiegel ontbreekt immers.

Welke naam je het beestje ook geeft; bijzonder is de Olympus EP1 zeker. De camera ziet er uit als een compactje en is nauwelijks groter dan bijvoorbeeld een Canon PowerShot G11.

Compactje

Je kunt, net als bij een digitale SLR, de objectieven wisselen, toch werkt de Olympus E-P1 meer als een compactcamera. Een zoeker ontbreekt namelijk en je moet dus gebruik maken van het LCD scherm achterop. Dat betekent dat je de camera van je af moet houden.

Het scherm van de Olympus P1 is lekker groot, maar de resolutie is aan de lage kant. Voor de autofocus is dat niet zo erg. Wil je echter manueel scherpstellen, dan schiet de resolutie echt tekort.

RAW

Naast JPEG kun je ook in RAW fotograferen en dat is voor de veeleisende fotograaf wel een must. Olympus levert voor de RAW verwerking Olympus Master mee. Met de standaardinstellingen levert de Olympus E-P1 een prima kwaliteit.

De beeldsensor is een stuk groter dan die van compactcamera’s, maar wel kleiner dan die van de meeste DSLR’s. Dat heeft enige invloed op de kwaliteit en op de scherptediepte, die is namelijk groter dan bij een digitale SLR.

Naast fotograferen kun je met de Olympus E-P1 ook filmen en dat gaat heel aardig. Heel jammer is wel dat er geen sprake is van een echte effectieve continue AF waardoor er nog geen sprake is van een videofunctionaliteit zoals we deze zien bij de Panasonic Lumix GH1 camera.

Videomode

De AF in videomode is eenvoudig te langzaam om een onderwerp echt goed te volgen. De opnames worden in 1080x720p HD opgenomen. De opnameduur is beperkt tot 7 minuten, maar dat lijkt mij voor de meeste gebruikers geen probleem.

Subliem is het stereogeluid dat opgenomen wordt. Je herkent de klasse van de LS-10 recorder. Pas wel op met wat je doet, zoomen of scherpstellen hoor je zeker terug! Een externe microfoon aansluiten om dat te voorkomen kan helaas niet.

Wat recht tegenover alle rationele afwegingen staat, is het gevoel dat je bij deze camera hebt. Je kunt haast niet anders dan van deze camera houden.

Plezier

Er is iets wat de Olympus E-P1 camera heel bijzonder maakt. Niet alleen het uiterlijk, maar iets ongrijpbaars. Want hoe het komt weten we niet, maar de Olympus E-P1 daagt je steeds opnieuw uit om foto’s te maken. En dat is toch waar het om draait: plezier hebben in fotografie!

Voordelen:
- Prima resolutie met veel detail
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Compacte body met eveneens compacte objectieven
- Hoge kwaliteit behuizing
- Camera daagt uit tot veel creativiteit
- Gebruiksvriendelijke bediening

Nadelen:
- Naar huidige maatstaven relatief trage AF
- Geen AF hulplicht
- Gemiddelde resolutie display
- Geen ingebouwde flitser

Kijk voor de volledige Olympus E-P1 test op LetsGoDigital: Olympus E-P1 test

Olympus E-P1 test