De Canon PowerShot A2100 IS camera is een trede gestegen op de Megapixel ladder en is nu uitgerust met een 12 Megapixel CCD beeldsensor.

De zoomlens is ongewijzigd qua brandpunt en biedt met 6x zoom een brandpuntbereik dat overeenkomt met 36-216 mm (equivalent van kleinbeeld). En qua uiterlijk heeft Canon geen reden gezien iets noemenswaardig te veranderen ten opzichte van zijn voorganger.

De bediening van een compact camera dient in de eerste plaats eenvoudig te zijn. Je zou als gebruiker direct aan de slag moeten kunnen zonder de handleiding uit de doos te halen. Om kort te zijn; met de Canon PowerShot A2100IS slaag je hier zonder probleem in.

De handige groene knop is van de partij, camera activeren, richten en afdrukken maar. Toch heeft de Canon A2100 IS camera meer te bieden, gelukkig wel, ook voor de echte amateur.

Allesbehalve beperkt

Want hoewel de Canon PowerShot A2100IS een volledig automatische camera is, is de bediening allesbehalve beperkt. De ver doorgevoerde automatisering brengt allerlei handige functies met zich mee die tot voor kort alleen binnen het bereik van de geoefende fotograaf lagen.

Wat te denken van gezichtdetectie waarbij niet alleen het gezicht optimaal scherpgesteld wordt, maar daarnaast ook belichting, flitsinstelling en witbalans zo worden aangepast dat dit alles voor een optimale natuurlijke huidskleur zorgt.

Het kleurbereik van de Canon PowerShot A2100IS is ten opzichte van zijn voorganger ook verbeterd. Waar we bij de A2000IS een wat onregelmatig bereik zagen met een dieptepunt bij 200 ISO, daar levert de Canon A2100IS een veel gelijkmatiger en groter kleurbereik.

Bij de Canon PowerShot A2100 IS camera zien we bij de lage ISO waardes tot en met 200 ISO een goed resultaat, maar vanaf 400 ISO ligt de ruis direct om de hoek.

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik is tot en met 400 ISO goed te noemen. De camera is in staat om bij moeilijke contrastsituaties voldoende detail weer te geven in de donkere en lichte partijen zonder dat deze dichtlopen op uitbleken.

Pas bij 800 ISO wordt het wat lastiger; een nauwkeurige belichting wordt belangrijker. De zoomlens is niet helemaal vrij van chromatische aberratie, maar het zijn geen sterk zichtbare effecten. De vignettering is evenmin een probleem voor de A2100IS camera.

De Canon PowerShot A2100IS compact camera is fraai ontworpen en biedt uitgebreide mogelijkheden voor de beginnende fotograaf. Gemak en comfort staan voorop en met kleine verbeteringen die er voor zorgen dat de beeldkwaliteit nagenoeg op hetzelfde hoge niveau als zijn voorganger staat, kunnen we spreken over een geslaagde opvolger.

Voordelen:
- Gebruikersgemak
- Handige geautomatiseerde functies
- Prima kleurweergave
- Verbeterde zoomlens

Nadelen:
- Meer Megapixels veroorzaakt meer ruis vanaf 400 ISO
- Kunstlicht zorgt voor kleurzweem

Kijk voor de volledige Canon PowerShot A2100 test op LetsGoDigital:

Canon PowerShot A2100 test

Canon PowerShot A2100