Elektronicafabrikant Philips heeft een nieuwe draagbare multimediaspeler gelanceerd, die voorzien is ruisonderdrukkingstechnologie. Met deze GoGear Muse moet men in de trein en bus naar muziek kunnen luisteren, zonder gestoord te worden door het lawaai uit de omgeving.

Philips heeft hiervoor een stel microfoontjes ingebouwd in de oordopjes die bij de mediaspeler worden geleverd. Ze detecteren omgevingsgeluid en geven dat door aan een digitale signaalprocessor. Deze produceert vervolgens een tegengestelde geluidsgolf, die volgens Philips het lawaai uit de omgeving neutraliseert.

Op die manier moet met ongestoord naar muziek kunnen luisteren en films kunnen luisteren. Maar Philips mikt met deze techniek ook op mensen die zonder ergernis luisterboeken willen aanhoren. Bij de GoGear Muse krijgt men dan ook Audible gratis op proef. Deze dienst biedt toegang tot duizenden luisterboeken.

Naast die ruisonderdrukkingstechnologie gebruikt de Muse nog een andere techniek om de geluidsweergave te verbeteren. Philips’ Fullsound-technologie zou ervoor zorgen dat mp3’s als cd-muziek klinken en dat volumeverschillen tussen verschillende nummers weggestreken worden.

De mediaspeler beschikt over een 3-inch kleurenscherm met een resolutie van 400 bij 240 pixels. Naast mp3-muziek kan het apparaatje ook filmpjes afspelen, waaronder video’s in het mpeg4-formaat.

Daarnaast kan de GoGear Muse ontvangen. De accu is ondertussen goed voor 25 uur muziek of vijf uur video. De mediaspeler is beschikbaar met 16 of 32GB geheugen, met prijzen van respectievelijk 199 en 229 euro.