Elektronicafabrikant Toshiba heeft maandag aangekondigd dat het bedrijf nog dit jaar Blu-ray-apparaten op de markt zal brengen. Daarmee bevestigt Toshiba eerdere geruchten dat het zou werken aan een Blu-ray-speler.

De elektronicafabrikant liet maandag weten dat het zich had aangemeld bij de Blu-ray Disc Association, het collectief van bedrijven achter het Blu-ray-formaat.

Ook onthulde Toshiba dat het ‘in de loop van dit jaar’ apparaten wil uitbrengen die berusten op Blu-ray-techniek. Daarbij valt te denken aan Blu-ray-spelers en laptops die de HD-filmschijfjes kunnen afspelen.

Eind juli meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat Toshiba nog voor het einde van 2009 een eigen Blu-ray-speler op de markt zou brengen. Dat was opmerkelijk, omdat Toshiba de bedenker is van het HD-DVD-formaat dat tot begin 2008 de concurrent was van Blu-ray.

Kort nadat het de stekker uit de HD DVD-standaard had getrokken, verkondigde het bedrijf dat het geen toekomst zag in de verspreiding van films via optische dragers. In plaats daarvan wilde Toshiba zich toeleggen op het verbeteren van digitale distributie van HD-filmmateriaal.

De fabrikant komt nu terug op dat voornemen. Toshiba noemt de recente groei van de Blu-ray-markt en de vraag vanuit de markt als voornaamste redenen voor deze ommekeer.