Elektronicafabrikant Sharp heeft in Japan de eerste lcd-tv’s ter wereld geïntroduceerd die beschikken over een ingebouwde Blu-ray-brander. Hiermee kunnen de televisies zonder hulp van externe apparaten HD-filmmateriaal vastleggen op Blu-ray-schijfjes.

De nieuwe DX2-serie van Sharp volgt de DX-serie op, die de fabrikant vorig jaar introduceerde. Die DX-serie voorzag al in de eerste tv’s met ingebouwde Blu-ray-speler, en nu gaat het bedrijf met de DX2-schermen dus nog een stapje verder.

De televisies comprimeren video naar het mpeg4-formaat, waardoor men maximaal 30 uur aan HD-beeldmateriaal kwijt kan op dubbellaags Blu-ray-schijfjes. Sharp brengt vijf modellen op de markt met verschillende schermformaten: 52, 46, 40, 32 en 26 inch. De eerste drie modellen zijn Full-HD, terwijl de DX2-tv’s van 32 en 26 inch niet verder komen dan 720p.

De DX2-schermen hebben volgens Engadget een contrastverhouding van 15.000:1 en verschijnen op 15 september in Japan. Vermoedelijk zal het daar ook bij blijven. De prijzen lopen uiteen van zo’n 1200 tot 3400 euro.