Voor wie regelmatig presentaties verzorgt, heeft hardwarefabrikant Logitech woensdag twee nieuwe, draadloze presentatiebedieningen geïntroduceerd. Een ervan houdt nauwkeurig de tijd in het oog.

De Professional Presenter R800 geeft trilsignalen om de presentator discreet te laten weten, hoeveel tijd er nog over is. Als er nog vijf of twee minuten over zijn van de ingestelde tijd, zal de presentatiebediening kort trillen, aldus Logitech. Zo kan de presentator zich volledig op het publiek richten en hoeft er niet meer op de tijd te worden gelet, luidt de gedachte.

Toch is de verstreken tijd ook te zien op een lcd-schermpje. Zelfs als de presentatietijd is verstreken, blijft de timer doortellen. Zo kan men nauwkeurig zien hoe lang de presentatie is uitgelopen, aldus Logitech. Ook geeft de Presenter R800 het bereik aan, zodat men precies weet hoe ver men rond kan lopen tijdens het presenteren.

De R800 heeft een groene laseraanwijzer. Bij zijn nieuwe broertje, de Wireless Presenter R400, is die aanwijzer juist rood. De R400 is bedoeld voor presentaties in kleinere ruimtes. Hij heeft een bereik van zo’n 15 meter, terwijl de R800 tweemaal zo ver van de ontvanger af kan worden gebruikt.

Voor beide Presenters is volgens Logitech geen software nodig. De usb-ontvanger kan na gebruik in de presentatiebedieningen worden opgeborgen. De Professional Presenter R800 gaat 79 euro kosten, voor de R400 vraagt Logitech 49 euro. De apparaatjes zijn medio september verkrijgbaar.