Een week eerder dan verwacht heeft camerafabrikant Nikon dinsdag zijn nieuwe projectorcamera officieel geïntroduceerd. Het is volgens de fabrikant de eerste compactcamera ter wereld met een ingebouwde projector.

De nieuwe camera zal door het leven gaan als de Coolpix S1000PJ. Met dit toestel is het volgens Nikon niet meer nodig de camera door te geven of bij elkaar op schoot te kruipen. ‘De foto’s en video’s kunnen hiermee eenvoudig op de muur worden geprojecteerd.’

De camera heeft een beeldsensor van 12,1 megapixels en een 2,7-inch lcd-scherm. Met Nikons Expeed-beeldverwerkingstechnologie belooft de fabrikant foto’s van hoge kwaliteit. Dit alles is verpakt in een slanke zwarte aluminium behuizing, die is uitgerust met een Nikkor-groothoekobjectief met 5x optische zoom.

Afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte, projecteert de ingebouwde beamer beelden met een diagonaal van circa 13 tot 102 cm. Welke resolutie deze projecties hebben, is nog niet bekend. Bij de camera wordt een afstandsbediening geleverd, waarmee men zowel de projector als de gebruikelijke camerafuncties draadloos kan bedienen. Een projectorstandaard wordt niet meegeleverd, maar is wel los te koop.

De camera is verder voorzien van enkele handige fotofuncties, zoals automatische onderwerpselectie, vijf functies om de beeldscherpte te verbeteren en glimlachdetectie. De zwarte Nikon Coolpix S1000PJ is vanaf 17 september te koop voor 449 euro.