Naast de veelzijdige, maar pittig geprijsde D300S brengt Nikon in augustus ook een goedkopere spiegelreflex uit. De nieuwe Nikon D3000 wordt een betaalbaar instapmodel met een prijskaartje van onder de 500 euro.

Nikon prijst het nieuwe toestel aan als ‘de eenvoudigste, meest toegankelijke digitale spiegelreflexcamera van het moment’. De fabrikant zegt de D3000 speciaal te hebben ontworpen voor iedereen die foto's wil nemen zonder zich druk te hoeven maken over instellingen. ‘U hoeft slechts uit een aantal onderwerpstanden te kiezen, de camera doet de rest’, aldus Nikon.

Om nieuwkomers in de wereld van spiegelreflexcamera’s op weg te helpen, beschikt de D3000 over een zogeheten ‘Guide Mode’. Deze hulpstand maakt het instellen van de camera volgens Nikon eenvoudiger. Bovendien geeft deze Guide-optie aan hoe men betere foto’s kan maken.

De nieuwe camera heeft een CCD-sensor met 10,2 megapixels aan boord en werkt met een 11-punts autofocussysteem. Genomen foto’s zijn te bekijken op een 3-inch tft-scherm. Met de optie ‘Beeldinstellingen’ zijn het uiterlijk en de sfeer van foto’s al in te stellen, voordat de ontspanknop wordt ingedrukt. De D3000 neemt maximaal drie foto’s per seconde.

De D3000 is vanaf eind augustus te koop. De body krijgt een adviesprijs van 469 euro. Voor 549 euro krijgt men de camera inclusief een 18-55mm-lens. Er verschijnen nog drie andere pakketten met verschillende lenzen. Het meest complete pakket, met 18-55 VR- en 55-200 VR-lenzen, gaat 799 euro kosten.