Pioneer introduceerde deze week drie nieuwe thuisbioscoopsystemen. Ze bieden 5.1-surround- of 2.1-stereogeluid en beschikken over een eigen dvd-spelers die in staat is om zelf muziek-cd’s te rippen.

Twee van de nieuwe modellen, de DCS-590 en DCS-585, bieden 5.1-kanaals geluid. Daarnaast lanceert Pioneer ook de DCS-FS30, die wordt geleverd met twee slanke speakers en een ‘down-firing’ subwoofer. Ook de twee surround-modellen hebben subwoofers met omlaaggerichte speakerconussen, maar bij de DCS-590 zijn de satellietspeakers wat groter en krachtiger dan bij de DCS-585.

Met hun ingebouwde dvd-speler is het kersverse trio in staat om volledige dvd- en muziekcollecties af te spelen, ook in DivX-formaat. Op de voorzijde is bovendien een usb-poort te vinden, waardoor het mogelijk wordt om cd’s rechtstreeks te rippen naar een usb-stick of externe harddisk. Daarbij kunnen nummers automatisch worden omgezet in mp3-bestanden.

Ook een hdmi-uitgang ontbreekt niet, zodat de beelden van de ingebouwde upscaler in Full-HD naar de tv kunnen worden gestuurd. Dankzij de optisch-digitale audio-aansluiting kan ook het geluid van consoles en Blu-ray-spelers in ongehavende staat worden afgespeeld over Pioneers meegeleverde speakers. Een hdmi-ingang lijkt echter te ontbreken. Met behulp van een optionele Bluetooth-adapter kan muziek ook draadloos naar de versterkers worden verstuurd.

Volgens Pioneer kunnen de drie systemen overweg met alle gangbare audioformaten. Zo beschikken de apparaten over interne Dolby Digital- en DTS-decoders. Daarnaast zijn ze voorzien van Pioneers ‘Advanced Sound Retriever’-technologie. Met deze techniek moet gecomprimeerde muziek beter klinken dan anders.

Het installeren van de surroundspeakers moet extra makkelijk worden gemaakt door Pioneers Multi-Channel Acoustic Calibration-systeem. Volgens de fabrikant zorgt deze technologie ervoor dat de speakers automatisch gekalibreerd worden, zodat het geluid aansluit op de akoestiek in de ruimte waar ze gebruikt worden.

De DCS-590, DCS-585 en DCS-FS30 home-cinemasystemen zijn vanaf augustus verkrijgbaar. De 590 gaat voor 649 euro over de toonbank, terwijl de DCS-585 en FS30 respectievelijk 449 en 599 euro gaan kosten.