De Samsung WB500 is qua specificaties opvallend met 's werelds eerste zoombereik vanaf 24 mm en een totaalbereik van 24-240 mm (10x). Niettemin zit de concurrentie, zoals de Panasonic LUMIX TZ7, de WB500 wel heel dicht op de hielen met 25-300 mm (12x).

Toch mag Samsung zich voorlopig nog nummer 1 op het gebied van groothoek zoom noemen. Daarnaast biedt de Samsung WB500 720p HD video en 10 Megapixels aan resolutie.

De Samsung WB500 is qua ontwerp vrij conservatief. Het model is rechthoekig en heel herkenbaar als compactcamera. De WB500 camera is vrij licht van gewicht, circa 240 gram en daarmee zonder hinder dagelijks bij je te dragen.

De behuizing op zich is redelijk ‘plat’ ware het niet dat op de voorzijde een grote zoomlens in de vorm van een ronde schijf gemonteerd zit.

Toch blijft het een wonderbaarlijk compact formaat als we rekening houden met de 24-240 mm optische groothoekzoomlens.

Kleurweergave

De kleurweergave van de Samsung is wat warm en wijkt licht af ten opzichte van de referentie kleurenkaart van Gretag MacBeth Color Checker.

Op zich zullen veel gebruikers van de Samsung WB500 camera een wat warme tint prettig vinden, maar in de praktijk leidt het in het bijzonder bij de huidtinten tot een wat minder goedlijkende kleur.

Bijeffect

De Samsung WB500 camera laat zien dat de camera last heeft van een bijeffect welke we vaak terugzien bij compactcamera’s met een hoge resolutie en het gebruik van hoge ISO.

De interne ruisonderdrukking laat zijn sporen duidelijk na bij de lage ISO waardes wat leidt tot verlies aan detail. Normaalgesproken zien we dit effect pas bij de hogere ISO waardes duidelijk naar voren komen.

Boven ISO 400 haalt de Samsung WB500 slechts een redelijk resultaat en worden ruis en detailverlies een probleem.

Scherpte

De zoomlens heeft weinig last van onscherpte in het centrum of naar de randen toe. Ook in de groothoek stand is het verlies in scherpte bij volle diafragmaopening weliswaar meetbaar in het lab, maar in de praktijk niet noemenswaardig.

Het objectief van de Samsung WB500 is qua output vrijwel gevrijwaard van de vervelende paarse gloed (chromatische aberratie) rondom de randen van onderwerpen met veel contrast.

De Samsung WB500 is een interessante camera en wie genoegen neemt met een gemiddeld goede beeldkwaliteit, uitgekiende bediening, een goede kleurweergave en een groot optisch zoombereik zal er een leuke megazoom camera aan hebben.

Voordelen

- Groot optische zoombereik
- Compact formaat
- Gebruiksvriendelijk
- Fraaie 24mm groothoek

Nadelen

- Verlies van detail door ruisonderdrukking
- Hoge ISO redelijk van kwaliteit

Kijk voor de volledige Samsung WB500 test op LetsGoDigital:

Samsung WB500 test

Samsung WB500