Geheel in lijn met eerdere geruchten introduceerde Nikon donderdag een nieuwe digitale spiegelreflexcamera’s voor profi fotografen met videoneigingen: de D300S. De camera schiet 12,3-megapixel foto’s en kan HD-video opnemen met stereogeluid van externe microfoons.

De Nikon D300S is volgens de fabrikant niet zomaar de opvolger van de D300. De camera is bijvoorbeeld uitgebreid met een HD-videofunctie, waardoor het toestel video kan opnemen met een resolutie van 1280x720. Net als bioscoopfilms worden deze video’s geschoten met een snelheid van 24 beelden per seconde. De filmpjes zijn direct na opname te bewerken met onder andere kleurenfilters, en ook kan er direct op de camera in geknipt worden.

Bijzonder is ook de mogelijkheid om twee externe microfoons op de D300S aan te sluiten. Bij veel fotocamera’s met videofuncties is het duidelijk te horen, wanneer de gebruiker tijdens het filmen aan de lens draait of op een knop drukt, omdat de microfoons in de body zijn verwerkt. Het gebruik van externe microfoons verhelpt dit probleem, en zorgt volgens Nikon voor een betere geluidskwaliteit.

Maar de D300S blijft in eerste instantie natuurlijk een fotocamera. De digitale spiegelreflex heeft een CMOS-sensor die foto’s in een resolutie van 12,3 megapixels vastlegt. Daarbij gebruikt het toestel een 51-punts autofocussysteem. Verder is de D300DS volgens Nikon de eerste spiegelreflex in zijn klasse, waarbij gebruikers kunnen kiezen tussen twee verschillende soorten opslagmedia: SD- en CompactFlash-kaartjes.

De maximale fotosnelheid is ten opzichte van de oorspronkelijke D300 toegenomen tot zeven. Verse prenten verschijnen op een 3-inch tft-scherm met een relatief hoge resolutie van 920 duizend pixels. Zo moet in één oogopslag te zien zijn of foto’s wel scherp zijn of niet.

Nikon brengt de nieuwe camera in augustus op de markt. Eind augustus is de D300S in Nederland verkrijgbaar. Voor alleen de body zal de prijs 1949 euro bedragen. Daarnaast is de camera ook verkrijgbaar in een bundel met een 16-85mm-lens (2529 euro) of met een 18-200mm-lens (2549 euro, verschijnt in september).