Sonos heeft een nieuwe muziekcontroller gelanceerd waarmee men verschillende muziekspelers in het hele huis kan bedienen. Deze Sonos Controller 200 (CR200) beschikt over een touchscreeninterface, die net zo intuïtief werkt als dat van de iPod Touch en iPhone.

De CR200 is bedoeld voor Sonos’ Multi-Room Music System, een systeem van afspeelapparaten die in verschillende kamers in het huis zijn te plaatsen, en waarmee via het (draadloze) netwerk muziek kan worden afgespeeld die op een pc of NAS staat, en waarmee men direct toegang krijgt tot internetmuziek.

De controller zelf is een compact apparaatje met 3,5-inch touchscreen. Via dit touchscreen zijn liedjes te selecteren en afspeellijsten te maken, op een manier die sterk doet denken aan de iPod-software op de iPod Touch en iPhone. Sterker nog, in plaats van de CR200 – of zijn voorganger, de CR100 – kan men ook gratis software gebruiken op de iPhone, om Sonos’ muzieksysteem te bedienen.

Door zijn hoge resolutie (640x480 pixels) en snellere hardware reageert de CR200 echter een stuk rapper op commando’s. De interface laat informatie zien over de artiest en over het nummer, en daarnaast ook albumafbeeldingen. De CR200 heeft een behuizing van speciaal behandeld aluminium en de achterkant is van zacht, duurzaam rubber dat volgens Sonos prettig in de hand ligt.

Om naar muziek te zoeken, kan men gebruikmaken van het touchscreentoetsenbord, dat wederom sterk doet denken aan dat van de iPhone. Hiermee is er niet alleen in de eigen muziekcollectie te zoeken, maar ook in online muziekdiensten als Deezer en ruim 25 duizend internetradiostations en podcasts.

Om de CR200 te kunnen gebruiken, zijn ook één of meerdere muziekspelers van Sonos nodig. Deze zogeheten Zone Players zijn in verschillende ruimtes te installeren en kunnen afzonderlijk of tegelijk bediend worden met één CR200-bediening. Er zijn momenteel twee compacte Zone Players verkrijgbaar: de Zone Player 90 heeft geen ingebouwde versterker en de Zone Player 120 wel.

De controller communiceert via ‘SonosNet’ – een apart draadloos netwerk – met de afspeelapparaten. Volgens Sonos www.sonos.com zorgt dit voor een maximaal bereik, zonder dat het wifi-netwerk belast wordt.

De Sonos Controller 200 wordt standaard geleverd met een oplaadstation. De prijs van dit pakket bedraagt 349 euro. Voor wie nog geen Zone Players heeft, zijn er ook twee nieuwe bundels beschikbaar. De Sonos Bundle 250 (999 euro) bestaat uit de afstandsbediening, een Zone Player 90 en de Zone Player 120. De Sonos Speaker Bundle 250 (1199 euro) bevat naast deze componenten ook een setje speakers, speciaal bedoeld voor de Zone Player 120.