Sony lanceerde dinsdag de Bravia Z5500-serie, een trio nieuwe Full-HD lcd-televisies. De nieuwe tv’s beschikken onder meer over Sony's 200Hz Motionflow-technologie en verbeterde ruisreductie.

De tv’s kennen een slanke vormgeving, zonder dat er bespaard is op beeldverbeterende technieken, aldus Sony. Zo moet de Motionflow 200Hz-technologie zorgen voor een vloeiende weergave van bewegende elementen in beeld. Dit doet het door extra beelden te creëren die in het signaal worden geplaatst. Het aantal beelden per seconde neemt daarmee toe van 50 naar 200. Dit zou vooral ideaal zijn voor sport, gaming en andere snelle actiebeelden, meent de fabrikant.

Deze 200Hz-functie spant samen met Sony’s ‘Image Blur Reduction’. Deze technologie schoont de oorspronkelijke beelden op, voordat nieuwe beelden worden ingevoegd. Dit moet eventuele ruis verminderen.

De verbeterde Bravia Engine 3 (BE3) moet ruis nog verder de kop indrukken. Volgens Sony analyseert BE3 de videosignalen van zowel HD- als SD-bronnen. Vervolgens zouden fotodetails, contrast en kleurweergave worden verbeterd. Sony’s Live Colour-technologie moet ondertussen zorgen voor ‘levendige en levensechte kleuren’.

Naast deze beeldverbeterende functies, beschikken de nieuwe tv’s over DLNA. Hiermee kunnen muziek, digitale foto’s en video’s zonder tussenkomst van extra apparaten naar de tv gestreamd worden vanaf laptops, pc’s, spelcomputers en mediacenters. Daarbij kan simpelweg de afstandsbediening van de tv worden gebruikt om de media te pauzeren, vooruit te spoelen, enzovoorts.

De aanwezige ethernetpoort kan ook worden gebruikt om direct het internet op te gaan. Hoewel men er niet letterlijk mee kan websurfen, voorziet de AppliCast-functie wel in andere webfunctionaliteit, zoals RSS-feeds en diverse widgets. Zo beschikken de tv’s over een voorgeïnstalleerde analoge klok, kalender en opstartgids, en kunnen gebruikers andere widgets als een rekenmachine, wekker, wereldklok en fotolijst online downloaden.

Met het oog op het milieu is er niet veel nieuws onder de zon. De drie nieuwe tv’s hebben een automatische stand-byfunctie, die de tv uitschakelt als er geen signaal wordt gevonden. Ook een lichtsensor ontbreekt niet: hiermee kan de tv zijn achtergrondverlichting automatisch aanpassen op het licht in de tv-kamer. Volgens Sony zijn de beschikbare Eco-functies nu wel beter bereikbaar via de XrossMediaBar, het bedieningsmenu van de tv’s.

De Bravia Z5500-tv’s zijn volgens Sony per direct verkrijgbaar. De serie bestaat uit drie modellen van 40, 46 en 52 inch. De adviesprijzen bedragen respectievelijk 1800, 2200 en 3000 euro.