Wie op zoek is naar een digitale camera, heeft dezer dagen geen gebrek aan goede keuzemogelijkheden. Maar het kan altijd beter: volgens Ricoh levert de nieuwe GR Digital III de beste fotokwaliteit ooit.

Men zou haast denken dat het Japanse bedrijf naast zijn schoenen is gaan lopen, maar dat valt mee. Ricoh zet de nieuwe camera namelijk af tegen eerdere modellen uit zijn eigen GR-serie: in vergelijking met oudere GR-camera’s zou de GR Digital III beter zijn.

De GR Digital III heeft een compleet nieuwe groothoeklens (28mm/F1,9) en beschikt over een verbeterde 10-megapixel CCD-sensor en GR Engine III beeldprocessor. Daarmee belooft Ricoh kortere scherpsteltijden, minder ruis en mooiere opnames bij duistere omstandigheden.

Opvallend is ook het lcd-scherm. Dat het 3 inch meet, is niet eens zo nieuw. Maar de resolutie ervan – 920 duizend pixels – is wel mooi meegenomen: veel schermpjes van dit formaat bieden slechts 230 duizend beeldpunten. In theorie is op Ricoh’s scherm dus makkelijker te zien of de genomen foto’s ook echt goed scherp zijn.

Omdat iedere zichzelf respecterende camera tegenwoordig een video-optie lijkt te moeten hebben, kan Ricoh niet achterblijven. Toch valt deze optie wat tegen, met zijn maximale videoresolutie van 640x480 pixels.

De GR Digital III heeft daarentegen wel een uiterst slank lichaam, al gaat dat ten koste van de optische zoomcapaciteiten: die zijn namelijk nihil. De camera werkt met SD(HC)-geheugenkaartjes en komt medio augustus op de markt. De prijs zal ongeveer 615 euro bedragen.