In navolging van tv-fabrikanten als Samsung en Sharp, komt nu ook elektronicamaker LG met een serie milieuvriendelijke led-televisies. Het bedrijf lanceerde donderdag de nieuwe LH90-serie.

Deze serie voorziet in vier nieuwe televisies met schermdiagonalen van 42, 47 en 55 inch. De nieuwe tv’s gebruiken led-lampjes voor hun achtergrondverlichting. In vergelijking met de voorheen gangbare ccfl-backlights zijn die lampjes een stuk energiezuiniger. Ook zijn ze compacter, waardoor nog plattere tv’s mogelijk worden.

Het kwartet nieuwe tv-schermen heeft volgens de fabrikant een dynamisch contrast van 2.000.000:1. Daarnaast beschikken de tv’s over 240Hz-technologie (door LG ‘TruMotion 240Hz’ gedoopt), voor een natuurlijker beeldverloop bij snelle bewegingen. Hdmi-aansluitingen ontbreken uiteraard evenmin. LG voorziet elke tv van maar liefst vier van deze digitale poorten voor beeld en geluid.

LG probeert milieubewuste consumenten niet alleen op zijn hand te krijgen door het toepassen van led-techniek. Ook heeft de fabrikant zijn nieuwe tv’s voorzien van een lichtsensor. Deze sensor wordt ook door veel andere tv-makers toegepast, zodat de tv de sterkte van zijn achtergrondverlichting – en daarmee het energieverbruik – automatisch kan afstemmen op het omgevingslicht in de kamer.

De Koreaanse tv-fabrikant brengt de vier nieuwe beeldschermen uit de LH90-lijn eerst op de markt in zijn thuisland. De tv’s zouden later dit jaar echter ook in Nederland te koop worden aangeboden.