Fujifilm lanceerde woensdag een nieuwe digitale camera die verdacht veel wegheeft van een spiegelreflex. Toch is het geen spiegelreflexcamera, aldus de fabrikant. Al zal het aan de foto’s niet te zien zijn, wat Fujifilm betreft.

De nieuwe Finepix S200EXR is wat Fujifilm een ‘camera in SLR-stijl’ noemt. Oftewel: het apparaat ziet eruit als een spiegelreflex, hij ruikt als een spiegelreflex, hij laat zich bedienen als een spiegelreflex, maar het is er geen.

Bijgevolg is de lens van dit apparaat dan ook niet te verruilen voor een ander objectief, want het ding zit gewoon vast aan de body. Zo’n ramp zal dat overigens niet zijn voor de ‘prosumenten’ waar Fujifilm op mikt met dit apparaat: met zijn 14,3x optische zoom (equivalent aan 30,5mm-436mm) heeft de lens een stevig bereik.

Verder beschikt de camera over een 12-megapixel Super CCD EXR-sensor, een 2,7-inch scherm met 230 duizend pixels en een batterij die bijna de helft langer meegaat dan Fujifilms vorige topmodel in het middensegment: de S100FS.

Fujifilm belooft uiteraard een fotokwaliteit om van te watertanden. Interessant is onder meer de Pro Low-Light Mode. Hierbij worden in situaties met weinig licht vier foto’s achter elkaar gemaakt op een lichtgevoeligheidsinstelling van ISO 1600. De vier afbeeldingen worden vervolgens samengevoegen. Zo wordt de lelijke ruis, die vaak optreedt bij dit soort ISO-standen, volgens Fujifilm de kop ingedrukt.

De Finepix S200EXR is vanaf augustus verkrijgbaar in de VS. De prijs zal er 600 dollar (zo’n 423 euro) bedragen. Wanneer de camera naar Nederland komt en wat hij hier exact zal kosten, is nog niet bekend.