Nu Blu-ray zo’n beetje officieel de opvolger is geworden van de ‘ouderwetse’ dvd, is het niet zo vreemd dat steeds meer elektronicafabrikanten zich storten op de vervaardiging van de benodigde afspeelapparaten. Maar dat ook Toshiba aan een Blu-ray-speler zou werken, is toch opmerkelijk.

Toshiba was ooit de grote speler achter HD DVD die tot anderhalf jaar geleden de grote concurrent was van de Blu-ray-standaard. In februari 2008 gooide het Japanse bedrijf de handdoek in de ring, nadat diverse filmmaatschappijen hadden aangekondigd over te stappen op Blu-ray.

Het leek er destijds echter niet op dat Toshiba ooit een eigen Blu-ray-speler zou uitbrengen. Kort nadat het de stekker uit de HD DVD-standaard had getrokken, liet het bedrijf weten dat het geen toekomst zag in de verspreiding van films via optische dragers.

Toshiba zou zich toeleggen op het verbeteren van digitale distributie van HD-materiaal. Daarnaast kondigde de fabrikant aan dat het werkte aan een zogeheten ‘upscaling-chip’. Hiermee moesten gewone dvd’s er vrijwel net zo scherp uit gaan zien als HD-films.

Nu de verkoop van Blu-ray-spelers in Japan flink is gegroeid, is Toshiba echter van mening veranderd. Volgens de Japanse krant Yomiuri Shimbun komt het bedrijf nog voor het einde van dit jaar met een eigen Blu-ray-speler, meldde zondag. Of het apparaat ook in Europa uit zal komen, is nog niet bekend.