Elektronicafabrikant Sharp introduceerde donderdag zijn tweede generatie led-tv’s. Bij deze lcd-televisies wordt de achtergrondverlichting verzorgd door leds, wat de schermen energiezuiniger moet maken en moet zorgen voor een betere beeldkwaliteit.

Bijzonder aan de nieuwe tv’s is hun zogeheten ‘Full led backlight’. Zitten bij de meeste led-televisies de lampjes alleen aan de randen van het scherm, bij Sharps nieuwe LE600E- en LE700E-series zijn ze over het hele scherm verspreid. Hierdoor wordt het licht gelijkmatiger verdeeld.

Dat moet een betere beeldkwaliteit opleveren. Volgens Sharp is dat terug te zien in een ‘megacontrast, zeer lage reflectie en rijkere kleuren’. Ook zijn leds energiezuiniger dan ouderwetse lcd-backlights. Tv-kijkers kunnen extra energie besparen met behulp van de Eco-knop op de afstandsbediening, waarmee het energieverbruik met één druk op de knop tot 40 procent afneemt.

Alle tv’s uit beide productseries zijn Full-HD en hebben dus een resolutie van 1920x1080 pixels. De LE700E-tv’s beschikken daarnaast over een 100Hz-stand, om snel bewegende beelden vloeiender weer te kunnen geven. Ook hebben deze tv’s vier hdmi-aansluitingen, waarmee ze er eentje meer hebben dan de tv’s uit de LE600E-serie.

In beide series verschijnen er televisies met schermdiagonalen van 32, 40 en 46 inch. Binnen de LE700E-lijn wordt ook een tv uitgebracht met een schermgrootte van 52 inch. De tv’s zijn vanaf eind augustus verkrijgbaar in Nederland. De prijzen zijn nog niet bekend.