Full-HD is de nieuwe standaard, maar daarmee is het nog niet de goedkoopste standaard. Voor wie zijn eigen filmpjes in hoge kwaliteit wil kunnen afspelen, zonder de hoofdprijs te betalen voor een camcorder, zijn Samsungs videocamera’s uit de nieuwe K-serie wellicht een goede oplossing.

Samsung introduceerde donderdag drie nieuwe camcorders die in SD-kwaliteit opnemen, maar volgens de fabrikant toch nauwelijks onderdoen voor Full-HD camera’s. De camera’s zijn uitgerust met speciale software, die ervoor zorgt dat het ‘standard-definition’-materiaal wordt opgewaardeerd naar een resolutie die Full-HD benadert, aldus Samsung.

Om van deze functie te kunnen profiteren moet het trio camera’s wel via hdmi worden aangesloten op een HD-tv. De SD-resolutie van 720x480 pixels wordt dan automatisch ‘geüpscaled’ naar HD.

De SMX-K40, SMX-K44 en SMX-K45 beschikken over Intelli-studio software. Daarmee kan men opnames alvast op de camera zelf bekijken en bewerken, net als bij de pas aangekondigde HMX-U10.

Verder zijn de camera’s voorzien van een 65x optische zoomlens van Schneider-Kreuznach. Optische beeldstabilisatie moet daarbij de trillingen onderdrukken. Het verschil tussen de drie camera’s zit ‘m in de opslag. Het topmodel, de SMX-K45, heeft daarvoor een 32GB ssd aan boord, terwijl de K44 het met 16GB moet doen. De SMX-K40 heeft geen intern geheugen, maar vertrouwt voor opslag op SD(HC)-geheugenkaarten.

Samsung laat weten dat het trio camcorders vanaf augustus verkrijgbaar zal zijn in Nederland. De adviesprijzen bedragen 299 euro voor het ssd-loze model, 349 euro voor de K44 en 449 euro voor het topmodel.