Beamerfabrikant Optoma introduceerde deze week twee nieuwe Full-HD projectors. Het gaat om de ThemeScene HD86 en ThemeScene HD20. De HD20 is volgens de Taiwanese fabrikant de eerste Full-HD beamer zijn met een prijskaartje van minder dan 1000 euro.

De HD20 gaat voor 999 euro over de toonbank. Toch heeft de beamer indrukwekkende specificaties, met onder meer een lichtopbrengst van 1700 ansi lumen en een ansi contrastratio van 500:1. Deze contrastverhouding lijkt misschien beperkt, maar Optoma zegt deze verhouding op een andere manier te meten, die een realistischere waarde oplevert dan bij andere fabrikanten.

De ThemeScene HD86 is van een compleet andere orde: dit apparaat is Optoma’s nieuwe vlaggenschip onder de Full-HD beamers. De beamer is dan ook een stuk prijziger dan de HD20: de adviesprijs bedraagt 3999 euro. Daarvoor wordt men volgens de fabrikant echter getrakteerd op een ‘onovertroffen beeldkwaliteit met een ultiem kleurbereik’.

Optoma’s nieuwe topmodel heeft een lichtopbrengst van 1600 ansi lumen en een ansi contrastratio van 700:1. De beamer beschikt onder meer over drie hdmi-aansluitingen.

Het apparaat is verkrijgbaar in twee versies: de eerste wordt geleverd met een standaardlens met 1,25x optische zoom, terwijl men bij de tweede kan kiezen uit drie lenzen. Eén van de drie maakt het mogelijk om de beeldverhouding om te zetten van 16:9 naar 21:9, wat volgens Optoma moet bijdragen aan een nog realistischer bioscoopgevoel.