Fujifilm werkt aan een digitale camera, waarmee Jan en alleman heuse 3D-foto’s kunnen schieten. Dit toestel – de Finepix Real 3D System – blijkt in september op de markt te komen, maar lijkt met zijn pittige prijs niet voor Jan en alleman weggelegd.

Op zich lijkt een prijskaartje van 600 dollar (430 euro) misschien nog best te doen voor zo’n bijzondere camera. Oké, goedkoop is anders: 10-megapixelcamera’s haal je al voor minder dan de helft van deze prijs in huis. Maar om een 3D-effect te realiseren, heeft zo’n camera nu eenmaal twee lenzen nodig. En daar betaal je natuurlijk een centje extra voor.

Maar wie een beetje thuis is in de wereld van 3D-beeld, zal begrijpen dat je er met alleen het digitale beeld nog lang niet bent. Je moet het 3D-effect immers ook kunnen zien. En daarmee lijkt 3D-fotografie met deze camera nogal in de kosten te zullen lopen.

Zo noemt Fujifilm tegenover Time twee manieren om de digitale prenten te verwerken. Dat kan enerzijds via een speciale, digitale 3D-fotolijst of via 3D-fotoafdrukken. Wat die afdrukken moeten kosten, daar is Fujifilm nog niet over uit. Maar voor die bijzondere fotolijst mag men ‘enkele honderden dollars’ gaan betalen. Niet voor ‘paupers’ dus.