Doorgewinterde pc-gebruikers willen nog wel eens hun processor, geheugen of videokaart ‘overklokken’, maar OCZ gaat nog een stapje verder. De Amerikaanse hardwarefabrikant komt met ssd’s, waarvan de snelheid is opgekrikt.

OCZ heeft dinsdag een opgevoerde versie geïntroduceerd van zijn populaire ssd’s uit de Vertex-serie. Deze Vertex Turbo Edition-modellen zouden ongeveer 10 procent sneller draaien dan de normale Vertex-ssd’s, zonder dat de hardware zelf veranderd is.

De snellere prestaties heeft OCZ naar eigen zeggen weten neer te zetten, door de kloksnelheden van de ssd’s te verhogen. Dit geldt zowel voor de kloksnelheden van het cachegeheugen als van de andere geheugenchips.

Om ervoor te zorgen dat de ssd’s de hogere kloksnelheden aan kunnen, zegt OCZ handmatig de beste geheugenchips en snelste controllers uit te zoeken. Deze hardware wordt gecombineerd met aangepaste firmware, zodat de speciale Turbo-ssd’s de gewone Vertex-modellen achter zich kunnen laten.

De beschikbare capaciteiten blijven hetzelfde: 30, 60, 120 en 250GB. De nieuwe opslagmedia hebben leessnelheden die variëren van 240 (30 en 60GB) tot 270MB/s, terwijl de schrijfsnelheid is opgevoerd naar 145 (30 en 60GB), 200 (120GB) en 210MB/s. De prijzen zouden rond de 10 procent hoger komen te liggen dan bij de normale Vertex-ssd’s.