Sharp heeft vier nieuwe led-televisies geïntroduceerd. De Japanse elektronicafabrikant probeert met de nieuwe tv’s wederom het milieu te vriend te houden, terwijl er tevens extreem hoge contrastwaarden worden geclaimd.

De nieuwe televisies vallen onder Sharps Aquos LED-serie. Ze krijgen het typenummer LE700 mee en worden uitgebracht in formaten van 32, 40, 46 en 52 inch. Het voltallige kwartet heeft een Full-HD resolutie. Verder beschikken de vier modellen over led-techniek, in plaats lcd-technologie. Dit moet zorgen voor een goede beeldkwaliteit, terwijl tegelijkertijd wordt bespaard op energieverbruik.

Veel high-end led-tv’s maken gebruik van local dimming. Hierbij kunnen de leds die de achtergrondverlichting verzorgen worden gedimd, om ook bij lichte scènes voor hoge contrasten te zorgen. Bij deze vier nieuwe tv’s heeft Sharp echter niet voor deze techniek gekozen.

Toch claimt Sharp een dynamisch-contrastverhouding van maar liefst 2.000.000:1. Volgens de fabrikant is dat te danken aan de speciale ‘X-Gen’-panelen en 10-bits beeldverwerking: daarmee wordt het gebrek aan local dimming opgevangen, aldus Sharp. Daarbij hebben de backlights een relatief lange levensduur van 100 duizend branduren.

De tv’s zijn uitgerust met een 100Hz-functie en hebben een responstijd van 4ms. Ook zouden de twee grootste uitvoeringen beschikken over een extra beeldverbeterende functie, voor bij het afspelen van films.

De nieuwe schermen beschikken tevens over Sharps Aquos Net-functionaliteit. Dit is een internetfunctie, waarbij men met de afstandsbediening toegang krijgt tot online content. Ook beschikken de tv’s over een kwartet hdmi-ingangen, twee componentaansluitingen, een d-sub-aansluiting en een usb-poort.

Sharp beweert dat het kwartet nieuwe schermen de energiezuinigste tv’s van het moment zijn. Zo zou het verbruik van het kleinste model niet meer dan 55W bedragen. Daarnaast zegt de Japanse fabrikant dat de gebruikte leds minder schadelijke chemicaliën bevatten dan bij andere tv’s, en zou er helemaal geen kwik gebruikt zijn voor de backlight.

De vier Full-HD televisies zijn inmiddels verkrijgbaar in de VS. De vier modellenkosten er –van klein naar groot – 1099, 1699, 2199 en 2799 dollar. In september moeten ze ook in Nederland verkrijgbaar zijn.