Netbooks verkopen blijkbaar zo goed dat nu ook Sony niet meer achter kan blijven. De elektronicafabrikant kondigde dinsdag een 10,1-inch Vaio-netbook aan, die vanaf augustus te koop zal zijn.

De nieuwe minilaptop zal door het leven gaan als de Vaio W. Deze netbook beschikt – bijna vanzelfsprekend – over een Intel Atom-processor van 1,66GHz, Intel GMA 950 grafische chipset, 1GB geheugen en een harddisk van 160GB. Ook een webcam en ingebouwde microfoon ontbreken uiteraard niet.

Bijzonderder is echter het scherm. Dit 10,1-inch beeldpaneel heeft een hoge resolutie van 1366x768 pixels in plaats van de standaard netbookresolutie van 1024x600. Dit maakt surfen op het internet net wat plezieriger, belooft Sony. Daarbij biedt de wifi-module ondersteuning voor snelle draadloos-n verbindingen.

De minilaptop zal draaien op Windows XP en verschijnt in drie kleuren: roze, bruin en wit. Sony brengt het apparaat medio augustus op de Europese markt voor 449 euro. Sony’s persbericht slaat Nederland echter over: het is dus nog niet bekend of de minilaptop ook hier verkrijgbaar zal zijn.

Persbureau Reuters meldde dinsdag dat het aantal verscheepte netbooks dit jaar naar verwachting 26,4 miljoen zal bedragen. Dat is meer dan het dubbele dan vorig jaar. Gezien dit succes komt Sony’s aankondiging niet als een verrassing.

Toch is de introductie van de Vaio W opmerkelijk, omdat Sony al maandenlang volhoudt dat het bedrijf geen brood ziet in netbooks. De Amerikaanse Sony-topman Mike Abary noemde de netbookrage begin vorig jaar een ‘race naar de bodem’. Het concern richtte zich liever op andere kleine notebooks, zoals de piepkleine maar dure Sony Vaio P.