De camera’s van Hasselblad zijn zeker niet de goedkoopste platenschieters op aarde, maar men hoeft dan ook geen compleet nieuw toestel te kopen om zijn vijftig jaar oude, analoge apparaat weer helemaal hip te maken.

Hasselblad lanceert namelijk de CFV-39, een kastje dat achter op de antieke Hasselblad-camera te monteren is, om deze te veranderen in een digitaal pixelkanon. Het apparaatje zorgt ervoor dat foto’s voortaan worden vastgelegd in digitaal RAW-formaat, met een resolutie van niet minder dan 39 megapixels.

Dat lijkt misschien wat overdreven. Maar wie een Hasselblad in huis heeft gehaald, doet het waarschijnlijk toch niet voor minder. De camera hoeft natuurlijk niet per se vijftig jaar oud te zijn, maar het mag wel: de CFV-39 is compatibel met Hasselblad V-systemen uit 1957 of later.

De foto’s kunnen worden opgeslagen op Compact Flash-kaartjes, of ze kunnen direct naar de Mac of pc worden gestuurd via FireWire. De CFV-39 beschikt over een 2,5-inch kleurenscherm en ondersteunt lichtgevoeligheden van ISO 50 tot en met ISO 800.

De prijs is nog niet bekend. Maar gezien de prijs van de eerder uitgebrachte CFV-16 – pakweg 9 duizend euro – zal hij niet goedkoop zijn.