Elektronicafabrikant Yamaha heeft een nieuwe lijn HD-mediacontrollers aangekondigd. Deze neoHD-apparaten moeten meer gebruiksgemak bieden in de digitale huiskamer.

De meeste HD-mediaspelers proberen zoveel mogelijk te bieden voor zo weinig mogelijk geld, maar Yamaha slaat met de neoHD-lijn een andere weg in. Bij de drie nieuwe apparaatjes draait het vooral om bedieningsgemak, aldus Yamaha in een persbericht.

Via de bijgeleverde afstandsbediening start men de mediacontroller en tv automatisch op. Vervolgens kiest men uit drie gebruiksstanden: ‘kijken’, ‘luisteren’ en ‘spelen’. Daarna is die keuze verder te specificeren, om bijvoorbeeld een spel op te starten of een cd’tje af te spelen. De benodigde apparaten worden volgens Yamaha automatisch aangezet.

Het bedrijf introduceert twee mediacontrollers: de YMC-500 en YMC-700. Beide hebben een lan-aansluiting aan boord om met het netwerk te kunnen communiceren, maar de YMC-700 heeft ook WiFi. Daarnaast brengt Yamaha ook een pakket op de markt, waarbij de YMC-500 alvast is gebundeld met een 2.1-speakersysteem.

Niet alleen voorziet Yamaha de apparaatjes van een flinke berg aansluitingen – met onder meer drie maal hdmi – ook heeft de fabrikant zijn nieuwe producten voorzien van een aantal eigen audiotechnologieën.

Zo moet de Compressed Music Enhancer zorgen voor een beter geluid bij het afspelen van gecomprimeerde muziekbestanden. Daarnaast beschikken de neoHD-kastjes onder andere ook over Yamaha’s Ypao-systeem: hierbij wordt de akoestiek in een ruimte gemeten met een microfoon, om het geluid perfect af te stellen op het vertrek.

Yamaha levert de neoHD-systemen in de kleuren zwart en zilver. Voor de YMC-500 en YMC-700 wordt respectievelijk 600 en 800 dollar gevraagd. De YMC-S21 – de bundel van een YMC-500 met een 2.1-speakersysteem – gaat 800 dollar kosten. Wat de apparaten in Nederland zullen kosten, is nog niet bekend.