Elektronicafabrikant Philips heeft een nieuwe lijn pc-schermen geïntroduceerd, die automatisch hun helderheid aanpassen als de gebruiker achter de pc vandaan kruipt.

De nieuwe ‘Brilliance’ monitor van Philips beschikt daarvoor over een zogenoemde PowerSensor. Deze sensor houdt in de gaten of de computergebruiker al dan niet op zijn plek zit. Loopt de gebruiker weg, dan wordt het scherm automatisch gedimd.

Volgens Philips kan dit tot wel 50 procent minder energieverbruik leiden. Computeraars kunnen de gevoeligheid van de sensor zelf bepalen: het bereik is daarvoor in te stellen op 30 tot 120 centimeter.

Het pc-scherm in kwestie heeft een diagonaal van 22 inch en kent verder nogal standaard eigenschappen. Zo is het contrast 1000:1 (12.000:1 dynamisch), de helderheid 250 cd/m2 en bedraagt de responstijd 5 milliseconden.

De Brilliance monitor, die bedoeld is voor zakelijk gebruik, is inmiddels verkrijgbaar. De prijs begint bij 220 euro inclusief btw. Op Philips' PowerSensor-website is een lijst opgenomen met prijsinformatie bij verschillende winkels in Nederland en hun levertijden.