Elektronicafabrikant Apple heeft maandagavond de opvolger van de iPhone 3G officieel aangekondigd. De nieuwe smartphone zal door het leven gaan als iPhone 3GS en is voor het einde van de zomer wereldwijd verkrijgbaar.

De iPhone 3GS is volgens Apple vooral een stuk sneller dan zijn voorganger. ‘Dit is een heel erg snelle iPhone’, aldus Apples Phil Schiller in zijn toespraak op de Worldwide Developers Conference in San Francisco, waar hij de nieuwe iPhone introduceerde. ‘Iets simpels als het opstarten van sms: twee keer zo snel… Alles gaat sneller.’

Maar de opvolger van de iPhone 3G heeft ook een aantal nieuwe functies. Zo is het apparaat toegerust voor hsdpa-verbindingen van 7,2mbps. Daarnaast is de camera onder handen genomen. Deze heeft nu een 3-megapixel resolutie en is voorzien van autofocus en automatische witbalans.

Een andere nieuwe camerafunctie is ‘tap-focus’. Daarmee kunnen gebruikers op het touchscreen tikken om scherp te stellen op een foto-element naar keuze. Daarnaast kan de camera macro’s schieten van minimaal 10 centimeter afstand.

Bovendien schiet de nieuwe iPhone-camera ook video. Filmpjes zijn op te nemen in vga-kwaliteit (640x480) en met 30 beelden per seconde. Volgens Apple zijn de opgenomen video’s met de vingertoppen te bewerken en is het resultaat eenvoudig te verzenden, bijvoorbeeld via mms.

Voor wie touchscreenbediening nog niet intuïtief genoeg vindt, bouwt Apple de mogelijkheid in om de iPhone 3GS met de stem te bedienen. Zo kan men bijvoorbeeld liedjes van bepaalde artiesten opvragen en telefoongesprekken starten. Als men de smartphone vraagt: ‘What’s playing now?’, noemt het apparaat de artiest en het nummer op.

Ook krijgt de iPhone 3GS een ingebouwd digitaal kompas. Hiermee kan men onder meer de kaart in gps-applicaties laten draaien in de richting die men uit kijkt, wat navigatie efficiënter moet maken.

Daarnaast wordt ook Apples Nike+-functie van de iPod Touch naar de iPhone 3GS gebracht en zal het apparaat beschikken over hardwarematige encryptie. Ondanks de extra functies zou de batterij langer meegaan. Apple belooft vijf uur spreektijd via 3G en negen uur WiFi-gebruik.

De iPhone 3GS wordt geleverd met iPhone OS 3.0 en verschijnt in versies met 16 en 32GB, en in de kleuren wit en zwart. De smartphone wordt op 19 juni gelanceerd in de VS en daarna in andere landen. In augustus zal de nieuwe iPhone in meer dan 80 landen te verkrijgen zijn.

De prijs ervan zal in de VS 199 dollar bedragen voor de versie met 16GB en 299 dollar voor 32GB. Deze prijzen komen uiteraard bovenop de prijs voor een abonnement. De bestaande iPhone 3G blijft verkrijgbaar, maar wordt goedkoper. De prijs voor het 8GB-model zal in de VS bijvoorbeeld dalen naar 99 dollar.