AMSTERDAM - Accessoiremaker Nyko heeft maandag de Nyko Wand Wii-controller uitgebracht in Nederland. Deze ‘toverstok’ doet hetzelfde als de officiële afstandsbediening van Nintendo, en kan volgens Nyko zelfs nog meer.

De Wand werkt via Bluetooth, wat volgens Nyko inhoudt dat de controller op een afstand van maximaal 7,5 meter tot de Wii te gebruiken is. Daarbij is ook deze afstandsbediening voorzien van een accelerometer, die bewegingsgevoelige besturing mogelijk maakt.

Nieuw is volgens Nyko de zogeheten ‘Trans-Port’-technologie. Hiermee wordt rumble-informatie doorgegeven aan andere besturingsaccessoires als pistoolgrepen, zodat ook deze accessoires zullen trillen in games die dat ondersteunen.

Om met de Wand op het beeldscherm te kunnen richten, heeft Nyko een infrarode cmos-camera ingebouwd. Of hierbij ook nog gebruik wordt gemaakt van de Wii-sensorbalk, is niet duidelijk.

Daarbij heeft de Wand een rubberen buitenkant die meer grip moet opleveren. De 1- en 2-knoppen zijn ondertussen extra groot uitgevoerd. Nyko is ervan overtuigd dat dit de controller beter geschikt maakt voor het spelen van klassieke games via Nintendo’s Virtual Console-dienst.

De Wand is sinds maandag verkrijgbaar in Nederland en kost ongeveer 33 euro. Daarmee is Nyko’s afstandsbediening iets goedkoper dan die van Nintendo.