Elektronicafabrikant Logitech heeft op gamebeurs E3 in Los Angeles een nieuwe controller onthuld voor fans van vliegsimulators op de pc. Deze Flight System G940 beschikt onder meer over Logitechs force-feedback-technologie.

Logitech zegt de Flight System G940 te hebben ontworpen voor de besturing van zowel militaire als commerciële vliegtuigen en helikopters. Het systeem bestaat uit drie componenten: een force-feedback-joystick, een dubbele gashendel en een set voetpedalen.

De G940 beschikt over ruim 250 programmeerbare knoppen, waarmee desktoppiloten volgens Logitech direct toegang krijgen tot cruciale vliegfuncties, zonder het roer los te hoeven laten. Om de bediening toch toegankelijk te houden, worden er tachtig voorgedrukte labels meegeleverd die op de knoppen passen.

Ook is de joystick uitgerust met Logitechs force feedback-technologie. Volgens de fabrikant is het daardoor mogelijk om alle details te voelen bij het besturen van het vliegtuig. De pedalen zijn ondertussen voorzien van speciale tapijtklemmen en ondersteuning voor de hiel, om schuiven te voorkomen.

Logitech garandeert compatibiliteit met ‘vrijwel alle’ populaire vliegsimulators voor de pc, waaronder Microsoft Flight Simulator X, IL-2 Sturmovik: 1946 en X-Plane 9. Het complete cockpitsysteem maakt in september een landing in de winkels. De Logitech Flight System G940 gaat 299 euro kosten.