In navolging van de succesvolle LUMIX DMC-TZ5 is de Panasonic LUMIX DMC-TZ7 gelanceerd. De grote verandering zit hem in het objectief.

De nieuwe Panasonic LUMIX TZ7 is qua concept weinig veranderd. Het formaat is nog wat meer gekrompen en het design ziet er wat strakker uit, minder ‘bol’ ten opzichte van zijn voorganger, de TZ5.

De grote verandering zit hem in het objectief. Waar zijn voorganger was uitgerust met een indrukwekkende 10x optische zoom, overtreft de Panasonic TZ7 dit nog eens met een 12x optische zoom.

Display

Naast het imposante zoombereik is de Panasonic DMC-TZ7 uitgerust met een 3-inch formaat display die een hoge resolutie van 460.800 dots levert.

Een camera met een compact formaat en een groot zoombereik zoals de Panasonic LUMIX TZ7 is er voor het gemak.

Het gemak van het meenemen en het fotograferen van onderwerpen op grote en close-up afstand zonder daarvoor enige moeite te hoeven doen, spreekt een aanzienlijk deel van de ‘fotografen’ aan. En waarom ook niet, het is een andere manier van fotograferen, maar daarom niet minder interessant.

Kleur

De kleurweergave van de Panasonic LUMIX TZ7 is vrij constant over het hele ISO-bereik. Vergeleken met de geijkte kleuren van de Gretag Macbeth Color Checker, is er slechts een lichte afwijking te zien. Overigens zal deze in de praktijk nauwelijks opvallen.

Qua kleurbereik zien we de Panasonic DMC-TZ7 bij 200 en 400 ISO optimaal presteren. Met gemiddeld 21,3 bits (80-800 ISO) uit 24 bits is de camera in staat om vrij nauwkeurig tot kleurechtheid te komen.

Ruis

Wanneer we de Panasonic LUMIX DMC-TZ7 vergelijken met de LUMIX TZ5, dan zien we dat de TZ7 moet inleveren qua signaal/ruisverhouding. Waar de TZ5 nog tot 800 ISO prima kon meekomen en pas bij 1600 ISO zichtbare en storende ruis oplevert, daar moet de Panasonic TZ7 een stop eerder toegeven. De 800 ISO van de TZ7 is te vergelijken met de 1600 ISO van de TZ5.

De verhoging van het aantal pixels heeft in het geval van de Panasonic LUMIX TZ7 geen nadelige invloed gehad op het dynamisch bereik. Vergeleken met de Panasonic TZ5 is het bereik zelfs licht verbeterd.

Zoombereik

Waar we vooral over te spreken zijn is de optische kwaliteit van de 12x zoomlens. Het bereik van 25-300 mm is vrijwel constant in zijn kwaliteit en dat is een hele prestatie. Een dergelijk objectief kun je als fabrikant alleen maar wensen, en het feit dat de Panasonic DMC-TZ7 ermee is uitgerust is een absoluut voordeel.

Wie de MEGA O.I.S beeldstabilisator optimaal weet te benutten en daarmee de hogere ISO omzeilt, zal dan ook met de Panasonic LUMIX TZ7 een hoge kwaliteit megazoom camera hebben. Een topper!

Voordelen:

  • Groot optisch bereik met 25mm groothoekzoom
  • Uitstekende kwaliteit objectief
  • MEGA O.I.S beeldstabilisator
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Degelijke behuizing
  • Innovatieve automatische programma’s
  • 720p videokwaliteit
  • HDMI aansluiting

Nadelen:

  • Zichtbare ruis bij 800 ISO en hoger
  • Instelwiel heeft snel neiging te verdraaien

Kijk voor de volledige Panasonic LUMIX DMC-TZ7 test op LetsGoDigital:
Panasonic LUMIX DMC-TZ7 test

Panasonic LUMIX DMC-TZ7